Управління інвестиційним потенціалом підприємств харчової промисловості
Author
Єпіфанова, І. Ю.
Джеджула, В. В.
Косарук, О. М.
Сауляк, А. В.
Yepifanova, I.
Dzhedzhula, V.
Kosaruk, O.
Saulyak, A.
Date
2022Metadata
Show full item recordCollections
Abstract
В роботі систематизовано підходи до визначення сутності інвестиційного потенціалу. Узагальнено підходи до визначення сутності інвестиційного потенціалу. Визначено, що інвестиційний потенціал розглядають як складову економічного потенціалу, до якого окрім інвестиційного відносять фінансовий, виробничий, кадровий, інноваційний, інтелектуальний, науково-технічний. Досліджено фактори, які впливають на рівень інвестиційного потенціалу в розрізі зовнішніх та внутрішніх. За об’єктивністю виникнення та впливу на інвестиційний потенціал підприємства виділяють об’єктивні, об’єктивно - суб’єктивні та суб’єктивні чинники.
Проаналізовано стан управління інвестиційним потенціалом підприємств харчової промисловості на прикладі ПрАТ «Вінницька харчосмакова фабрика». Аналіз інвестиційного потенціалу ПрАТ «Вінницька харчосмакова фабрика» за 2018-2020 рр. здійснено за показниками рентабельності, ділової активності, фінансової стійкості та ліквідності. Проведений аналіз показав, що ПрАТ «Вінницька харчосмакова фабрика» має значний рівень інвестиційного потенціалу, оскільки підприємство є рентабельним, має належний рівень ділової активності, є фінансово стійким та ліквідним. It is important for enterprises to have a high level of investment potential. As an economic category, scientists began to investigate investment potential relatively recently. That is why the issue of investment potential management is quite relevant. The purpose of the article is to systematize approaches of determining the essence and features of the investment potential of food industry enterprises.
The work systematizes approaches of determining the essence of investment potential. Approaches of determining the essence of investment potential are summarized. It was determined that the investment potential is considered as a component of the economic potential, which, in addition to the investment potential, includes financial, production, personnel, innovation, intellectual, scientific and technical potential. Factors affecting the level of investment potential in terms of external and internal factors were studied. According to the objectivity of the occurrence and influence on the investment potential of the enterprise, objective, objectively - subjective and subjective factors are distinguished. Investment potential is defined as a set of financial resources of the enterprise and the possibility of achieving strategic development goals through the realization of the possibilities of mobilizing internal and external investment funds through the investment mechanism.
The state of management of the investment potential of food industry enterprises is analyzed using the example of PrJSC "Vinnytsia Kharchosmakova Factory". The analysis of the investment potential of PJSC "Vinnytsia Kharchosmakova Factory" for 2018-2020 was carried out. It was based on indicators of profitability, business activity, financial stability and liquidity. The conducted analysis showed that PJSC "Vinnytsia Kharchosmakova Factory" has a significant level of investment potential, as the company is profitable, has an appropriate level of business activity, is financially stable and liquid.
URI:
http://ir.lib.vntu.edu.ua//handle/123456789/37368