Формування системи управління якістю як чинника конкурентоспроможності продукції підприємств аграрної галузі
Автор
Павлова, О. М.
Павлов, К. В.
Омельчук, Б. В.
Кучерява, О. Ю.
Pavlova, O.
Pavlov, K.
Omelchuk, B.
Kucheriava, O.
Дата
2022Metadata
Показати повну інформаціюCollections
Анотації
З постійним удосконаленням якості життя людей, а також загостренням конкуренції на внутрішньому та зовнішньому ринках, якість і безпека сільськогосподарської продукції стикається з новими викликами. Тільки конкурентоспроможні підприємства можуть виробляти продовольчу продукцію у відповідності до вимог міжнародних стандартів, та зможуть використати переваги міжнародного співробітництва в інвестуванні, кредитуванні, сертифікації, страхуванні, науково-технічному забезпеченні сільськогосподарського виробництва та реалізації продовольчих товарів. В статті узагальнено поняття: «система управління якістю», визначено фактори, які впливають на рівень якості продукції, подано пропозиції. Проаналізовано загальні принципи та положення найбільш розповсюджених систем управління якістю на основі міжнародних стандартів, які рекомендовано впроваджувати в діяльності аграрних підприємств. Визначено необхідність та переваги впровадження системи управління якістю (HACCP – Hazard Analysіs and Crіtіcal Cоntrоl Pоіnts) як інструменту виробництва якісної аграрної продукції. Застосування системи менеджменту безпеки харчових продуктів на базі ідеї (HACCP – Hazard Analysіs and Crіtіcal Cоntrоl Pоіnts) надає підприємству можливість: надати гарантії виробництва безпечного продукту за рахунок безперервного контролю на всіх етапах виробництва; якісно керувати всіма критичними чинниками, що загрожують безпеці харчової продукції – усувати, мінімізувати чи запобігати їх виникненню; надавати гарантії, що харчова продукція є безпечною на момент її споживання; гарантувати належні санітарні умови виробництва у відповідності до міжнародних нормам; забезпечити відповідність законодавчим та нормативним вимогам щодо безпеки харчової продукції; утвердити довіру споживачів, партнерів та органів влади до продукції, яка виробляється і тим самим підвищити імідж підприємства; збільшити відповідальність працівників за випуск безпечної продукції та забезпечити залучення всіх працівників підприємства до формування ефективної системи менеджменту якості продукції. Ефективне управління якістю – це комплексний та систематичний процес управління, який здійснюється на основі чіткого дотримання принципів управління якістю, при мінімальних витратах та максимальному результаті. Останнє особливо важливо, тому що ефективність управління визначається його результативністю та максимальною віддачою діяльності при мінімальних витратах на організаційні, економічні, технічні, кадрові, соціальні заходи та збалансування всього комплексу факторів, що впливають на формування та забезпечення якості продукції. Розробка, сертифікація та підтримка системи управління якістю у стані дієздатності є одним із стратегічних напрямів діяльності господарюючих суб'єктів, що значно підвищує їхню результативність, економічну ефективність та конкурентоспроможність на вітчизняному та світовому ринку. Для забезпечення відповідної конкурентоспроможності сільськогосподарської продукції на ринках необхідно постійно стежити підвищення її якості. With the constant improvement of the quality of life of people, as well as the intensification of competition in the domestic and foreign markets, the quality and safety of agricultural products faces new challenges. Only competitive enterprises can produce food products in accordance with the requirements of international standards and will be able to take advantage of international cooperation in investment, crediting, certification, insurance, scientific and technical support of agricultural production and sale of food products. The article summarizes the concepts: "quality management system", the factors that affect the level of product quality are determined, proposals are presented. The general principles and provisions of the most common quality management systems based on international standards that are recommended to be implemented in the activities of agricultural enterprises are analyzed. The necessity and advantages of implementing a quality management system (HACCP - Hazard Analysis and Critical Control Points) as a tool for the production of quality agricultural products are determined. The application of the food safety management system based on the idea (HACCP - Hazard Analyses and Critical Control Points) provides the company with the opportunity provide guarantees for the production of a safe product through continuous control at all stages of production; qualitatively manage all critical factors that threaten food safety - eliminate, minimize or prevent their occurrence; provide guarantees that food products are safe at the time of consumption; guarantee proper sanitary conditions of production in accordance with international standards; ensure compliance with legislative and regulatory requirements for food safety; establish the trust of consumers, partners and Effective quality management is a comprehensive and systematic management process that is carried out on the basis of strict adherence to the principles of quality management, with minimal costs and maximum results. The latter is especially important, since the effectiveness of management is determined by its efficiency and maximum return on activity with minimal costs for organizational, economic, technical, personnel, social measures and balancing the whole range of factors affecting the formation and maintenance of product quality. The development, certification, and maintenance of the quality management system in a state of capacity is one of the strategic directions of business entities, which significantly increases their efficiency, economic efficiency and competitiveness in the domestic and world markets. To ensure the appropriate competitiveness of agricultural products in the markets, it is necessary to constantly monitor the improvement of its quality.
URI:
http://ir.lib.vntu.edu.ua//handle/123456789/37622