Аналіз методів та засобів вимірювання вологості сипких продуктів
Author
Білинський, Й. Й.
Скалецька, М. О.
Bilynskyi, Yo. Yo.
Skaletska, M. O.
Date
2023Metadata
Show full item recordCollections
Abstract
Various methods of grain moisture measurement are considered in the article. The authors conducted the analysis of the
conventional and modern methods of grain moisture measurement used in agriculture and the food industry. The principles
of operation and the advantages and disadvantages of each method are described. The article examines in detail the methods used in international standards, and also analyzes the latest methods of grain moisture measurement, such as methods
using infrared and microwave technology. The paper proposes a classification of methods for measuring the moisture content of bulk products and identifies the most relevant options for further research. Methods and means of grain moisture
control are studied. The work established that the choice of grain moisture measurement method should depend on various
factors, such as grain type, measurement accuracy, speed and cost of equipment. The authors analyzed each method in
detail and made recommendations for choosing the optimal method of grain moisture measurement for specific conditions.
The analysis was carried out and significant parameters affecting grain moisture measurements were selected. A comparison of the characteristics of hygrometers implemented by well-known ultra-high-frequency methods was carried out. The
accuracy and errors of moisture measurement of significantly depends on the density of materials and indicators of the
measurement medium. The considered hygrometers have high measurement error that does not meet the requirements of
certain productions. The comparison of these parameters enabled to determine the optimal method for accurate moisture
measurement. Розглянуто різноманітні методи вимірювання вологості зерна. Проаналізовано традиційні та сучасні методи вимірювання вологості зерна, які використовуються в сільському господарстві та продовольчій промисловості. Описано принципи роботи та переваги і недоліки кожного методу. Детально розглянуто методи та проаналізовано новітні методи вимірювання вологості зерна, такі як методи, що використовують інфрачервону та мікрохвильову технологію. В роботі запропонована класифікація методів вимірювання вологості сипких продуктів та виявлено найактуальніші варіанти для подальших досліджень. Досліджено методи й засоби контролю вологості зерна. В роботі встановлено, що вибір методу вимірювання вологості зерна повинен залежати від різних факторів, таких як тип зерна, точність вимірювання, швидкість та вартість обладнання. Автори детально проаналізували кожний метод та зробили рекомендації щодо вибору оптимального методу вимірювання вологості зерна для конкретних умов. Проведено аналіз і вибрані значущі параметри, що впливають на вимірювання вологості зерна. Досліджені методи й засоби контролю вологості зерна. Проведено порівняння характеристик вологомірів, реалізованих відомими надвисокочастотними методами. Точність та похибки вимірювання вологості вологомірів суттєво залежать від щільності матеріалів та показників середовища вимірювання. Розглянуті вологоміри мають високу похибку вимірювань, що не задовольняє потреби деяких виробництв. Порівняння цих параметрів дало змогу визначити оптимальний метод для максимально точного вимірювання вологості.
URI:
http://ir.lib.vntu.edu.ua//handle/123456789/37648