Очищення стічних вод молокопереробної промисловості сумішевими сорбентами
Author
Сакалова, Г. В.
Сандул, О. М.
Ранський, А. П.
Василінич, Т. М.
Sakalova, H.
Sandul, O.
Ransky, A.
Vasylinych, T.
Date
2024Metadata
Show full item recordCollections
Abstract
Показано, що адсорбція є ефективним методом доочищення стічних вод підприємств харчової про-мисловості, що є актуальним для України, яка має як розвинену харчову промисловість, так і значні запаси природних сорбентів, які можна ефективно використовувати з цією метою. Запропоновано удосконалений спосіб регенерації та активування відпрацьованого сумішевого сорбенту, який засто-совується у харчовому виробництві на стадії освітлення цукрових сиропів. Регенерацію і активуван-ня сумішевого сорбенту, що містить активоване вугілля і кізельгур, здійснювали розчином лугу (KOH, NaOH) з масовою часткою 0,5...1% та розчином мінеральної кислоти (HNO3, HCl) з масовою часткою 1...4 %. Встановлено, що використання розчину лугу та мінеральної кислоти максимальної дослідженої концентрації дозволяє досягти значення сорбційної ємності, яку мав сумішевий сорбент до його технологічного використання у виробничому процесі(свіжий сумішевий сорбент).Досліджено можливістьповторного використання регенерованого сумішевого сорбентудля очи-щення стічних вод молокопереробних підприємстввід органічних забруднювачів, а саме молочної та 2-амінопропіоновоїкислот. Досліджено механізм процесу сорбції у динамічних умовах на лабораторній установці колонного типу. Встановлено, що ступінь вилучення регенерованим сумішевим сорбентом молочної та 2-амінопропіоновоїкислот становить 95% та 96% відповідно. Найвищий ступінь вилу-чення для молочної кислоти досягався за 200с, а для 2-амінопропіонової кислоти — за 175 с.Показ а-но, що ефективність регенерованого сумішевого сорбенту длявилученнямолочної та 2-амінопро-піонової кислот практично не відрізняється від ефективності свіжого сумішевого сорбенту.На основі проведених досліджень зроблено висновок, що регенерація відпрацьованого сумішевого сорбе-нту, що містить активоване вугілля і кізельгур, дозволяє відновити його сорбційну ємність та ефе-ктивно використовувати йогона стадії доочищення стічних вод харчових виробництв для вилучення забруднювачів органічного походження. It is shown that adsorption is an effective method of wastewater treatment of food industry enterprises, which is relevant for Ukraine, which has both a developed food industry and significant reserves of natural sorbents that can be effectively used for this purpose. An improved method of regeneration and activation of the used mixed sorbent, which is used in food production at the stage of clarification of sugar syrups, has been proposed. Regeneration and activation of a mixed sorbent containing activated carbon and kieselguhr was carried out with a 0.5...1 % wt. solution of alkali (KOH, NaOH) and 1...4 % wt. solution of mineral acid (HNO3, HCl). It has been established that the use of a solution of alkali and mineral acid of the maximum studied concentration allows to reach the value of the sorption capacity that the mixed sorbent had before its technological use in the production process (fresh mixed sorbent).The possibility of reusing the regenerated mixed sorbent for purification wastewater of dairy processing enterprises from organic pollutants, namely lactic and 2-aminopropionic acids, has been studied. The mechanism of the sorption process was studied under dynamic conditions on a column-type laboratory unit. It has been established that the degree of recovery of lactic and 2-aminopropionic acids by the regenerated mixed sorbent is 95 % and 96 %, respectively. The highest degree of extraction for lactic acid was achieved in 200 sec, and for 2-aminopropionic acid — in 175 sec. It has been shown that the efficiency of the regenerated mixed sorbent during the extraction of lactic and 2-aminopropionic acids practically does not differ from the efficiency of the fresh mixed sorbent. On the basis of the performed research, it was concluded that the re-generation of the used mixed sorbent containing activated carbon and kieselguhr allows to restore its sorption capacity and effectively use it at the stage of post-purification of food production wastewater from organic pollutants
URI:
https://ir.lib.vntu.edu.ua//handle/123456789/43216