• English
    • українська
  • English 
    • English
    • українська
  • Login
View Item 
  • Frontpage
  • Факультет інтелектуальних інформаційних технологій та автоматизації
  • Кафедра автоматизації та інтелектуальних інформаційних технологій
  • Наукові роботи каф. АІІТ
  • View Item
  • Frontpage
  • Факультет інтелектуальних інформаційних технологій та автоматизації
  • Кафедра автоматизації та інтелектуальних інформаційних технологій
  • Наукові роботи каф. АІІТ
  • View Item
Сайт інституційного репозитарію ВНТУ містить роботи, матеріали та файли, які були розміщені докторантами, аспірантами та студентами Вінницького Національного Технічного Університету. Для розширення функцій сайту рекомендується увімкнути JavaScript.

Analysis of Methods and Means of Drying of Agricultural Materials

Author
Borysiuk, D.
Ivanov, Yu.
Ognevyy, V.
Tverdokhlib, I.
Борисюк, Д. В.
Іванов, Ю. Ю.
Огневий, В. О.
Твердохліб, І. В.
Date
2025
Metadata
Show full item record
Collections
  • Наукові роботи каф. АІІТ [284]
Abstract
У більшості сільськогосподарських матеріалів міститься значна кількість води, яка входить до складу рослинних тканин та є необхідною їх складовою. Однак, надлишок води знижує поживну цінність сільськогосподарських матеріалів, збільшує витрати на зберігання і транспортування та може викликати псування внаслідок життєдіяльності різних мікроорганізмів. Щорічно в Україні збирається значний урожай овочів, фруктів і ягід. Але до споживача з вирощеного урожаю доходить не більше 65%. Для тривалого збереження плодоовочевої сировини та інших сільськогосподарських матеріалів необхідна спеціальна обробка з метою запобігання її псування. Одним з видів такої обробки є сушіння. Зберігання продуктів шляхом сушіння – це один із методів, відомих з давніх часів. Існує багато сільськогосподарських продуктів, в яких сушіння відбувається спонтанно в природі. У сучасних умовах механізація та інтенсивне використання енергії в харчовій та сільськогосподарській галузях також застосовуються до процесів сушіння. У найкоротшому вираженні процес сушіння може бути визначений як видалення води з твердих речовин. У даній статті проведено аналіз методів та засобів сушіння сільськогосподарських матеріалів та запропоновано їх класифікацію для подальшої реалізації на практиці найбільш ефективного з енергетичної точки зору методу сушіння. Аналіз існуючих методів і засобів сушіння сільськогосподарських матеріалів дав змогу визначити недоліки процесу сушіння, що в майбутньому дасть змогу розробити перспективні шляхи удосконаленої технології сушіння. Враховуючи те, що розробка технічних рішень, спрямованих на інтенсифікацію та енергозбереження технологічного процесу сушіння є актуальною науково-технічною задачею галузі агропромислового виробництва в Україні, на основі узагальнення літературних даних співавторами статті розроблено два шляхи інтенсифікації процесу сушіння сільськогосподарських матеріалів: удосконалення засобів сушіння сільськогосподарських матеріалів та удосконалення методів сушіння сільськогосподарських матеріалів.
 
Most agricultural materials contain a significant amount of water, which is part of plant tissues and is their necessary component. However, excess water reduces the nutritional value of agricultural materials, increases storage and transportation costs, and can cause spoilage due to the activity of various microorganisms. Every year, Ukraine harvests a significant harvest of vegetables, fruits, and berries. But no more than 65% of the grown crop reaches the consumer. For long-term preservation of fruit and vegetable raw materials and other agricultural materials, special processing is necessary to prevent their spoilage. One type of such processing is drying. Preserving products by drying is one of the methods known since ancient times. There are many agricultural products in which drying occurs spontaneously in nature. In modern conditions, mechanization and intensive use of energy in the food and agricultural industries are also applied to drying processes. In the shortest terms, the drying process can be defined as the removal of water from solids. An analysis of methods and means of drying of agricultural materials and their classification for further implementation in practice of the most energy-efficient drying method is carried out in this article. The analysis of existing methods and means of drying of agricultural materials made it possible to identify the shortcomings of the drying process, which in the future will allow developing promising ways of improved drying technology. Considering that the development of technical solutions aimed at intensification and energy saving of the drying technological process is an urgent scientific and technical task of the agro-industrial production sector in Ukraine, based on the generalization of literature data, the co-authors of the article developed two ways to intensify the drying process of agricultural materials: improving the means of drying of agricultural materials and improving the methods of drying of agricultural materials.
 
URI:
https://ir.lib.vntu.edu.ua//handle/123456789/49773
View/Open
186678.pdf (927.3Kb)

Institutional Repository

FrontpageSearchHelpContact UsAbout Us

University Resources

JetIQLibrary websiteUniversity websiteE-catalog of VNTU

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypePublisherLanguageUdcISSNPublicationDOIThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypePublisherLanguageUdcISSNPublicationDOI

My Account

LoginRegister

Statistics

View Usage Statistics

ISSN 2413-6360 | Frontpage | Send Feedback | Help | Contact Us | About Us
© 2016 Vinnytsia National Technical University | Extra plugins code by VNTU Linuxoids | Powered by DSpace
Працює за підтримки 
НТБ ВНТУ