Знання про вплив харчування на біологічний вік у фізичній культурі і спорті
Author
Пивоваров, А.
Підлужняк, О.
Нікітенко, Є.
Бурлака, В.
Pyvovarov, A.
Pidluzhniak, O.
Nikitenko, Ye.
Burlaka, V.
Date
2025Metadata
Show full item recordCollections
- JetIQ [246]
Abstract
The article examines biological age as a complex indicator of the physiological state of the
body, reflecting its actual functional capacity and degree of wear in comparison to chronological
age. Special attention is given to the role of nutrition as one of the key factors influencing the rate
of aging. The effects of major nutrients-including antioxidants, omega-3 fatty acids, proteins,
carbohydrates, fats, and water-on physiological processes related to aging are analyzed. Criteria
and methods for determining biological age are presented, including both functional tests and
biochemical indicators. The importance of balanced nutrition in reducing the risk of age-related
diseases, preserving physiological functions, and slowing age-related changes is substantiated.
Thus, the analysis of nutritional factors affecting biological age is an essential component of
professional training in physical culture and sports, as it provides a scientific foundation for making
practical decisions in training, rehabilitation, and general wellness practices. У статті розглядається біологічний вік як комплексний показник фізіологічного
стану організму, що відображає реальний рівень його функціонування та зношеності в
порівнянні з хронологічним віком. Особлива увага приділяється ролі харчування, як одного з
ключових чинників, що впливають на темпи старіння. Проаналізовано вплив основних
нутрієнтів – антиоксидантів, омега-3 жирних кислот, білків, вуглеводів, жирів і води – на
фізіологічні процеси, пов’язані зі старінням. Обґрунтовано значення збалансованого
харчування для зниження ризику вікових захворювань, збереження фізіологічних функцій та
уповільнення вікових змін. Відтак, аналіз харчових чинників у впливі на біологічний вік є
важливою складовою професійної підготовки у фізичній культурі і спорті, оскільки
забезпечує наукове підґрунтя для прийняття практичних рішень у тренувальному процесі,
реабілітації та загальній оздоровчій діяльності.
URI:
https://ir.lib.vntu.edu.ua//handle/123456789/49930

