Показати скорочену інформацію

dc.contributor.authorБогачук, В. В.uk
dc.contributor.authorКлітний, А. В.uk
dc.date.accessioned2024-03-19T14:44:00Z
dc.date.available2024-03-19T14:44:00Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.citationБогачук В. В. Автоматизована система керування процесом сушіння зернових культур [Електронний ресурс] / В. В. Богачук, А. В. Клітний // Матеріали LI науково-технічної конференції підрозділів ВНТУ, Вінниця, 31 травня 2022 р. – Електрон. текст. дані. – 2022. – Режим доступу: https://conferences.vntu.edu.ua/index.php/all-feeem/all-feeem-2022/paper/view/15909.uk
dc.identifier.urihttp://ir.lib.vntu.edu.ua//handle/123456789/40236
dc.description.abstractПроаналізовано властивості зерна як об'єкта сушіння, досліджено експериментальні закономірності, методи сушіння та способи процесу сушіння зерна. За результатами аналізу характеристик зерна та процесу сушіння визначено, що баланс якості та вартості повинен базуватися на розробці нового типу мікросушарки гірничої зерносушарки постійного струму. Встановлено математичну модель, що описує просторовий розподіл параметрів, що використовуються для сушіння зерна в шахтній прохідній зерносушарці. Визначено Для спрощення побудови систем автоматичного керування технологічними процесами рекомендується перейти від системи з розподіленими до системи з централізованими параметрами, представленими у вигляді матричної передатної функції для i-го входу, де j-та вихідна змінна є первинним перетворенням. температура і вологість кількість приладів. Структура та алгоритми роботи багатовимірного автономного САК з еталонною моделлю необхідної якості для виконання завдань сушіння зерна. Результати дослідження визначили, що додавання автономних оптимальних прямих і перехресних зв’язків в об’єкти керування дозволяє створювати функціонально надійні САК за нестаціонарними та випадковими характеристиками об’єктів.uk
dc.description.abstractAccording to the results of research, a new way to solve the problem of grain drying is proposed, which is to create an adaptive optimization system for automatic control of the drying process in order to obtain conditioned grain for further storage. The properties of grain as an object of drying are analyzed, experimental regularities, methods of drying and methods of grain drying process are investigated. According to the results of the analysis of grain characteristics and drying process, it is determined that the balance of quality and cost should be based on the development of a new type of microdryer mountain grain dryer DC. A mathematical model describing the spatial distribution of parameters used for grain drying in a mine grain dryer has been established. Defined To simplify the construction of automatic process control systems, it is recommended to move from a system with distributed to a system with centralized parameters, presented as a matrix transfer function for the i-th input, where the j-th output variable is the primary transformation. temperature and humidity number of devices. Structure and algorithms of multidimensional autonomous SAC with a reference model of the required quality to perform grain drying tasks. The results of the study determined that the addition of autonomous optimal direct and cross-links in the control objects allows to create functionally reliable SAC for nonstationary and random characteristics of the objects. Using a systems approach, structures and algorithms to run a multi-adaptive identification system, a subsystem for the identification of drying processes was built. As a result of the use of IMNK, an unbiased and efficient assessment of the transfer function of the dryer is obtained, which allows to implement the optimal adaptive algorithm of self-regulation of the single wet-temperature channel of the dryer as a multidimensional object with crosslinking. Key words: grain dryer, drying chamber, system with distributed parameters, multidimensional model, adaptive optimal automatic control system, identification.Using a systems approach and the structure and algorithms of operation of a multi-adaptive identification system, a subsystem for the identification of processes in the dryer was built. As a result of the use of IMNK, unbiased and efficient estimates of the transfer functions of the dryer were obtained, which allowed to implement optimal adaptive algorithms for autonomous control of individual humidity temperature channels of the dryer as a multidimensional object with cross-links.en
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherВНТУuk
dc.relation.ispartofМатеріали LI науково-технічної конференції підрозділів ВНТУ, Вінниця, 31 травня 2022 р.uk
dc.relation.urihttps://conferences.vntu.edu.ua/index.php/all-feeem/all-feeem-2022/paper/view/15909
dc.subjectзерносушаркаuk
dc.subjectсушильна камераuk
dc.subjectсистема з розподіленими параметрамиuk
dc.subjectадаптивнаоптимальна система автоматичного керуванняuk
dc.subjectgrain dryeren
dc.subjectdrying chamberen
dc.subjectsystem with distributed parametersen
dc.subjectadaptive optimal automatic control systemen
dc.subjectidentificationen
dc.titleАвтоматизована система керування процесом сушіння зернових культурuk
dc.typeThesis
dc.identifier.udc62.52:644.6
dc.relation.referencesБандураV .; Калініченко,Р .; Котов, Б .; Спірін, А. (2018), Теоретичний обґрунтування і ідентифікація з тепло і маси процеси передачі у вібрації сушарки з ІК-потужність доповнення , Східний Європейський Journal з корпоративних технологій , т. 4/8 (94),с.50-58, Україна;uk
dc.relation.referencesЯрошенкоo НН, Чубик RV, бандура В.М., Томчук В. В., Шивер НМ, (2016 р.) Контрольована вібрація привід спрямованої дії з парним балансом. Пат ent № 116418, С2 Україна ;uk
dc.relation.referencesChallenging current interpretation of sunflower movements Anne S van Wyk, Gerhard Prinsloo, Journal of Experimental Botany, Volume 70, Issue 21, 1 November 2019, Pages 6049-6056en
dc.relation.referencesEvaluating the Risk of Salmonellosis from Dry Roasted Sunflower Seeds BALASUBRAHMANYAM KOTTAPALLI ; STEPHANIE P. V. NGUYEN ; KELLY DAWSON ;en
dc.relation.referencesKAITLYN CASULLI ; CATE KNOCKENHAUER ; DONALD W. SCHAFFNER J Food Prot (2020) 83 (1): 17-27.en
dc.relation.referencesDong W, et al. Comparative evaluation of the volatile profiles and taste properties of roasted coffee beans as affected by drying method and detected by electronic nose, electronic tongue, and HS-SPME-GC-MS. Food Chem. 2019;272:723731. doi: 10.1016/j.foodchem.2018.08.068.en
dc.relation.referencesP. K. Pathak, Y. C. Agrawal and B. P. N. Singh, Effect of elevated drying temperature on rapeseed oil quality, Journal of the American Oil Chemists' Society, 68,en
dc.relation.references(580- 582), (1991) 8. J. A. Robertson, B. G. Lyon, W. H. Morrison and J. F. Miller, Sensory and chemical evaluation of stored oil‐roasted, high oleic nonoil sunflower kernels, Journal of the American Oil Chemists' Society, 65, 6, (985-989), (1988).en
dc.relation.referencesWerner Mühlbauer and Joachim Müller, Sunflower (Helianthus annuus L.), Drying Atlas, 10.1016/B978-0-12-818162-1.00020-1, (169-174), (2020).en
dc.relation.referencesAcquisition of Sorption and Drying Data with Embedded Devices: Improving Standard Models for High Oleic Sunflower Seeds by Continuous Measurements in Dynamic Systems by Simon Munder, Dimitrios Argyropoulos and Joachim Müller. Institute of Agricultural Engineering, Universität Hohenheim, Garbenstrasse 9, 70599 Stuttgart, Germany, Agriculture (2019)en
dc.relation.referencesЕ.М.Вобликов. Технология элеваторной промышленности: Учебник. – СПб.: Издательство «Лань», 2016. – 384 с.ru
dc.relation.referencesDrying process optimisation in a mixed-flow batch grain dryer, Heikki T. Jokiniemi,Jukka M. Ahokas, Biosystems Engineering, Elsevier, May 2014en
dc.relation.referencesEffect of air mass flow rate on the performance of a mixed-mode active solar crop dryer with a transpired air heater A. Kuhe, J. S. Ibrahim,L. T. Tuleun &S. A. Akanji, 12 Jul 2019en


Файли в цьому документі

Thumbnail

Даний документ включений в наступну(і) колекцію(ї)

Показати скорочену інформацію