Показати скорочену інформацію

dc.contributor.authorТкаченко, С. Й.uk
dc.contributor.authorВласенко, О. В.uk
dc.contributor.authorTkachenko, S.en
dc.contributor.authorVlasenko, O.en
dc.date.accessioned2024-06-17T19:01:41Z
dc.date.available2024-06-17T19:01:41Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.citationТкаченко С. Й. Використання методу регулярного теплового режиму для визначення коефіцієнта тепловіддачі в молочних продуктах [Текст] / С. Й. Ткаченко, О. В. Власенко // Вісник Вінницького політехнічного інституту. – 2023. – № 3. – С. 11-18.uk
dc.identifier.issn1997–9266
dc.identifier.issn1997–9274
dc.identifier.urihttps://ir.lib.vntu.edu.ua//handle/123456789/42801
dc.description.abstractМолоко — складна рідина. Його основними компонентами є вода, лактоза, жир, білок і мінерали, але їхня відносна кількість залежить від генетики, пори року, харчування тварин, рівня виробництва тощо. Для переробки різних молочних продуктів: вершкового масла, сиру, згущеного молока, йогурту тощо, — потрібно багато технологічних шляхів. Однією з найважливіших вимог сучасного молочного виробництва є можливість контролювати температуру продуктів на кожному етапі процесу. Тому нагрівання та охолодження є дуже поширеними операціями на молокозаводі. Теплообмінники стали критично важливим компонентом переробки молока, і без них багато молочних продуктів вважалися б небезпечними для споживання через ріст шкідливих мікроорганізмів. Теплообмінники використовуються для багатьох процесів обробки, включно з пастеризацією, стерилізацією та іншими потребами харчової промисловості. В роботі встановлюється існування регулярного теплового режиму в системі «навколишнє середовище (вода в кільцевому об’ємі) — тонка циліндрична металева стінка — дослідне рідинне середовище». Як дослідне рідинне середовище вибрано молоко та молочну сироватку. Вивчається теплообмін в умовах вільної конвекції. Експериментально встановлено, що в дослідній системі «навколишнє середовище (вода в кільцевому об’ємі) — тонка циліндрична металева стінка — дослідне рідинне середовище» мають місце ознаки регулярного теплового режиму, тобто, сталість темпу охолодження (нагрівання) дослідного рідинного середовища в тонкій циліндричній металевій посудині; сталість коефіцієнта тепловіддачі в процесі регулярного теплового режиму; сталість коефіцієнта нерівномірності розподілу температур. За використання методу регулярного теплового режиму визначено коефіцієнт тепловіддачі від теплоносія молочним продуктам в умовах використання експериментально-розрахункового методу. Коефіцієнт тепловіддачі молоку під час нагрівання знаходиться в межах 640…700 Вт/(м2 ·К), молочній сироватці під час нагрівання — 710…820 Вт/(м2 ·К), молочній сироватці під час охолодження — 430…500 Вт/(м2 ·К).uk
dc.description.abstractMilk is a complex liquid. Its main components are water, lactose, fat, protein and minerals, but their relative amounts depend on genetics, season, diet and production level, etc. Processing of various dairy products - butter, cheese, condensed milk, yogurt, etc. requires many technological ways. One of the most important requirements of modern dairy production is the ability to control the temperature of products at each stage of the process. Therefore, heating and cooling are very common operations at a dairy plant. Heat exchangers have become a critical component of milk processing, and without them many dairy products would be considered unsafe for consumption due to the growth of harmful microorganisms. Heat exchangers are used in numerous processes, including pasteurization, sterilization, and other needs of the food industry. The work establishes the existence of a regular thermal mode in the system “environment (water in an annular volume) — thin cylindrical metal wall — experimental liquid medium”. Milk and whey were chosen as the experimental liquid medium. Heat exchange under conditions of free convection is studied. It was experimentally established that in the experimental system ”environment (water in an annular volume) — thin cylindrical metal wall — experimental liquid medium” there are signs of a regular thermal mode, that is, the constancy of the rate of cooling (heating) of the experimental liquid medium in a thin cylindrical metal vessels; the constancy of the heat transfer coefficient in the process of a regular thermal mode is practically constant; constancy of the coefficient of nonuniformity of temperature distribution. Using the method of a regular thermal mode, the coefficient of heat transfer to dairy products was determined using the experimental and calculation method. The coefficient of heat transfer to milk during heating is within 640…700 W/(m2·K), to whey during heating — 710…820 W/(m2·K), to milk whey during cooling — 430…500 W/(m2·K).en
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherВНТУuk
dc.relation.ispartofВісник Вінницького політехнічного інституту. № 3 : 11-18.uk
dc.relation.urihttps://visnyk.vntu.edu.ua/index.php/visnyk/article/view/2882
dc.subjectрегулярний тепловий режимuk
dc.subjectнестаціонарний теплообмінuk
dc.subjectтемп охолодженняuk
dc.subjectкоефіцієнт тепловіддачіuk
dc.subjectтеплообмінникuk
dc.subjectмолочні продуктиuk
dc.subjectregular thermal regimeen
dc.subjectnon-stationary heat exchangeen
dc.subjectcooling rateen
dc.subjectheat transfer coefficienten
dc.subjectheat exchangeren
dc.subjectdairy productsen
dc.titleВикористання методу регулярного теплового режиму для визначення коефіцієнта тепловіддачі в молочних продуктахuk
dc.title.alternativeUsing the method of regular thermal mode for determining the coefficient of heat transfer in dairy productsen
dc.typeArticle
dc.identifier.udc681.12
dc.relation.referencesA hot market for heat exchangers in dairy processing. [Electronic resource]. Available: https://www.dairyfoods.com/articles/94602-a-hot-market-for-heat-exchangers-in-dairy-processing. Accessed on: Jenuary 19, 2023.en
dc.relation.referencesApplications of Heat Exchangers in the Dairy Industry. [Electronic resource]. Available: https://thermtest.com/applications-of-heat-exchangers-in-the-dairy-industry. Accessed on: Jenuary 15, 2023.en
dc.relation.referencesFeatured Story — Milk fouling in heat exchangers. [Electronic resource]. Available: https://heat-exchanger world.com/featured-story-milk-fouling-in-heat-exchangers. Accessed on: Jenuary 10, 2023.en
dc.relation.referencesTetra Pak, Designing a process line. [Electronic resource]. Available: https://dairyprocessinghandbook.tetrapak.com/chapter/designing-process-line. Accessed on: Jenuary 10, 2023.en
dc.relation.referencesK. Garver, The Latest in Heat Exchangers for Food Processing. [Electronic resource]. Available: https://thermtest.com/heat-exchangers-and-thermal-fluids-in-the-food-processing-industry . Accessed: 2016, September 26.en
dc.relation.referencesS. Тkachenko, O. Vlasenko, N. Resident, D. Stepanov, and N. Stepanova, “Cooling and of the fluid in the cylindrical volume,” Acta Innovations, no. 42. pp. 15-26, 2021. https://doi.org/10.32933/ActaInnovations.42.2.en
dc.relation.referencesС. Ткаченко, О. Власенко, і Н. Резидент, «Теплообмін циліндричного рідинного тіла обмеженої висоти з навколишнім середовищем,» Вісник національного технічного університету «ХПІ», серія: Енергетичнi та теплотехнiчнi процеси й устаткування, № 2, с. 27-30, 2021. https://doi.org/10.20998/2078-774X.2021.02.05 .uk
dc.relation.referencesО. В. Власенко, «Дослідження теплообміну в об’ємі двофазної рідини за умов вимушеної її конвекції,» Вісник Вінницького політехнічного інституту, № 6, с. 14-20, 2021.uk
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.31649/1997-9266-2023-168-3-11-18


Файли в цьому документі

Thumbnail

Даний документ включений в наступну(і) колекцію(ї)

Показати скорочену інформацію