Показати скорочену інформацію

dc.contributor.authorЗдітовецький, Ю. С.uk
dc.contributor.authorБісікало, О. В.uk
dc.contributor.authorІванов, Ю. Ю.uk
dc.contributor.authorZditovetskyi, Yu.en
dc.contributor.authorBisikalo, O.en
dc.contributor.authorIvanov, Yu.en
dc.date.accessioned2024-06-14T10:24:02Z
dc.date.available2024-06-14T10:24:02Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.citationЗдітовецький Ю. С. Інтелектуальна інформаційна система розпізнавання та аналізу складу продуктів харчування [Текст] / Ю. С. Здітовецький, О. В. Бісікало, Ю. Ю. Іванов // Вісник Вінницького політехнічного інституту. – 2023. – № 2. – С. 66-71.uk
dc.identifier.issn1997–9266
dc.identifier.issn1997–9274
dc.identifier.urihttps://ir.lib.vntu.edu.ua//handle/123456789/42774
dc.description.abstractВраховуючи довгострокові наслідки СOVID-19, лікарями запропоновано дотримуватись певного режиму харчування, оскільки якісні продукти важливі для здорового способу життя, а також боротьби з різноманітними хронічними хворобами. Розвиток технологій спонукає виробників до збільшення прибутку та здешевлення виробництва, використовуючи ароматизатори та специфічні харчові домішки (E-домішки), а також їхні синтетичні комбінації, кожна з яких має низку особливостей. Міжнародний збірник харчових стандартів Codex Alimentarius включає в себе перелік близько 500 видів оригінальних E-домішок, які можуть бути природними, ідентичними природним або синтетиками. Низка таких домішок має негативний вплив на організм людини, частина з них не повністю вивчена, що потенційно формує ризик генетичних мутацій, а відповідно аутоімунного та канцерогенного ефектів у майбутньому. Саме тому для покупця певного продукту харчування важлива швидка ідентифікація складу продукту, аналіз відповідних адитивів у ньому, їхньої небезпеки онлайн біля вітрини з використанням мобільних пристроїв та мережі Інтернет. Останнім часом сучасні розробки розглядаються через призму штучного інтелекту, відповідно такі моделі, які будуть орієнтовані на роботу з продуктами харчування, допоможуть підтримати прагнення людини до здорового харчування. У статті стисло описано розроблену інтелектуальну інформаційну систему, яка для досягнення поставленої мети застосовує моделі машинного навчання на наповненій базі даних з продуктами харчування, сканер бар-кодів з додатковою процедурою коригування, якщо він сильно пошкоджений, апарат регулярних виразів, метрик подібності тексту, а також систему рейтингування продуктів. Відповідний програмний додаток працює в трьох режимах на платформах iOS та Android: розпізнавання продукту, бар-кодів, аналіз складу та оцінювання товару. Програма дозволяє отримати інформацію про продукт, склад, перелік адитивів, наукову інформацію по ним, рейтинг «корисності» товару, порівняння його з продуктами-аналогами тощо.uk
dc.description.abstractTaking into account the long-term COVID-19 effects, doctors have suggested a specific diet, as quality foods are important for a healthy lifestyle, as well as fighting with various chronic diseases. Advances in technology encourage manufacturers to increase profits and reduce production costs by using flavorings and specific food additives (E-additives), as well as their synthetic combinations, each of which has a number of features. The international collection of food standards Codex Alimentarius includes a list of about 500 types of original E-additives, which can be natural, identical to natural or synthetic. A number of such additives have a negative effect on the human organism, some of them have not been fully researched, that potentially creates the risk of genetic mutations and, accordingly, autoimmune and carcinogenic effects in the future. That is why it is important for the buyer of a certain food product to quickly identify the product composition, analyze the relevant additives in it, their dangers “online” at the storefront using mobile devices and the Internet. Recently, modern developments have been considered through the prism of artificial intelligence, accordingly, such models, which will be oriented to work with food products, will help support people’s desire for healthy food. This article briefly describes the developed intelligent information system, which, to achieve the goal, applies machine learning models on a database with food products, a barcode scanner with an additional correction procedure, if it is highly damaged, a regular expression apparatus, a text similarity metric, and also a product rating system. The corresponding software application works in three modes on the iOS and Android platforms: product recognition, barcodes recognition, composition analysis and product evaluation. The program allows buyer to get information about the product, its composition, an additives list, scientific information on them, the rating of the product “usefulness”, its comparison with similar products, etc.en
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherВНТУuk
dc.relation.ispartofВісник Вінницького політехнічного інституту. № 2 : 66-71.uk
dc.relation.urihttps://visnyk.vntu.edu.ua/index.php/visnyk/article/view/2865
dc.subjectпродукт харчуванняuk
dc.subjectсклад продуктуuk
dc.subjectЕ-домішкиuk
dc.subjectсистема розпізнаванняuk
dc.subjectнейромережіuk
dc.subjectпрограмуванняuk
dc.subjectпрограмний додатокuk
dc.subjectfood producten
dc.subjectproduct compositionen
dc.subjectE-additivesen
dc.subjectrecognition systemen
dc.subjectneural networksen
dc.subjectprogrammingen
dc.subjectsoftware applicationen
dc.titleІнтелектуальна інформаційна система розпізнавання та аналізу складу продуктів харчуванняuk
dc.title.alternativeIntellectual information system for recognition and food product composition analysisen
dc.typeArticle
dc.identifier.udc004.415.2 + 004.8
dc.relation.referencesА. В. Бабюк, та ін., Безпека харчування: сучасні проблеми. Чернівці, Україна: Книги-ХХІ, 2005, 454 с.uk
dc.relation.referencesC. В. Нагірний, Я. Г. Бондарєв, і Л. В. Нечволода, «Використання нейромережевих технологій у системах розпізнавання образів для оцінювання безпечності продуктів харчування,» на Міжнародній науковій конференції Комп’ютерні технології обробки даних, 2020, с. 40-43.uk
dc.relation.referencesТ. B. Kumar, et al., “A Novel Model to Detect and Classify Fresh and Damaged Fruits to Reduce Food Waste Using a Deep Learning Technique,” Journal of Food Quality, pp. 1-8, 2022. https://doi.org/10.1155/2022/4661108 .en
dc.relation.referencesISO 22000 : 2005. Системи управління безпечністю харчових продуктів – Вимоги до будь-яких організацій харчового ланцюга. [Електронний ресурс]. Режим доступу: http://www.codexalimentarius.net . Дата звернення: 26.01.2022.uk
dc.relation.referencesА. А. Дубініна, Токсичні речовини у харчових продуктах та методи їх визначення. Київ, Україна: Професіонал, 2007, 375 с.uk
dc.relation.referencesВ. І. Смоляр, «Сучасні проблеми використання харчових добавок,» Проблеми харчування, Київ, Україна: Інститут екології і токсикології імені Л. І. Медведя, с. 5-13, 2009.uk
dc.relation.referencesО. Кратко, і М. Янків, «Вивчення небезпечного впливу продуктів харчування на здоров’я людини,» Грааль науки, № 1, с. 167-170, 2021.uk
dc.relation.referencesK. Shiraly, “AI in Nutrition: How Technology is Transforming what We Eat,” [Electronic resource]. Available: https://www.width.ai/post/ai-in-nutrition. Accessed: 20.03.2023.en
dc.relation.referencesOpen Food Facts. [Electronic resource]. Available: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.openfoodfacts.scanner. Accessed: 20.03.2023.en
dc.relation.referencesFoodVisor. [Electronic resource]. Available: https://www.foodvisor.io/. Accessed: 20.03.2023.en
dc.relation.referencesСканер їжі. [Electronic resource]. Available: https://play.google.com/store/apps/details?id=food.scanner&hl=uk. Accessed: 20.03.2023.uk
dc.relation.referencesYu.Yu. Ivanov, D. O. Kruts, and H. B. Rakytyanska, “An Algorithm for Training Artificial Neural Network Based on Adaptive Moments Estimation,” на Мiжнародній науково-практичній Інтернет-конференції Електронні інформаційні ресурси: створення, використання, доступ, Суми / Вiнниця, Україна: НІКО / ВНТУ, 2022, c. 117-119.en
dc.relation.referencesA. A. N. Tato, and N. Nkambou, “Improving ADAM Optimizer,” in International Conference on Learning Representations, 2018, pp. 1-4.en
dc.relation.referencesISO/IEC 18004 : 2015. Estonian Centre for Standardization. [Electronic resource]. Available: https://www.evs.ee/ products/iso-iec-18004-2015. Accessed: 26.01.2023.en
dc.relation.referencesT. K. Moon, Error Correction Coding: Mathematical Methods & Algorithms, John Wiley & Sons, 2005, 750 p.en
dc.relation.referencesV. V. Pivoshenko, and Yu.Yu. Ivanov, “Method for Recognition Highly Corrupted Barcodes,” на VIII Міжнародній конференції з оптико-електронних інформаційних технологій “Photonics-ODS”, Вiнниця, Україна: ВНТУ, 2018, с. 55.en
dc.relation.referencesF. Lopez, and V. Romero, Mastering Python Regular Expressions. Packt Publishing, 2014, 110 p.en
dc.relation.referencesYu. S. Zditovetskyi, O. V. Bisikalo, and Yu. Yu. Ivanov, “Overview and Numerical Examples of the Text Similarity Metrics,” in Scientific and practical international conference “Science and Technology: Problems, Prospects and Innovations,” Osaka, Japan: CPN Publishing Group, 2022, pp. 184-188.en
dc.relation.referencesF. Zammetti, Modern Full-Stack Development: Using TypeScript, React, Node.js, Webpack, and Docker. APress, 2020, 396 p.en
dc.relation.referencesA. Yudin, Building Versatile Mobile Apps with Python and REST: RESTful Web Services with Django and React. APress, 2020, 364 p.en
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.31649/1997-9266-2023-167-2-66-71


Файли в цьому документі

Thumbnail

Даний документ включений в наступну(і) колекцію(ї)

Показати скорочену інформацію