dc.description.abstract | There are schemes of equipment for dehydration of damp dispersive waste of food productions (spirit grain, beer pallets, beet pulp, coffee and barley slag) analyzed in this article. These wastes at the majority of food enterprises of Ukraine are poured out onto the ground and that leads to environment pollution. However, in case of dehydration of these wastes to humidity 20 – 25%, they can be used as valuable additions to agricultural forages or as high-energy fuels. Thus, the problems of waste utilization and protection of nature from pollutions are resolved simultaneously. Besides, the enterprise gets a profit from the sales of forage additions or fuel. The known equipment for mechanical dehydration, for example, the screw-presses and the decanter centrifuges, provides the waste final humidity no less 74 – 76%, therefore waste demand of an additional drying after the dehydration at this equipment. That brings to a significant increase of energy expenses. An application of the vibro-blowing dehydration at the installations with the hydraulic pulse drive provides waste final humidity 20 – 25%, but these installations are complex by design, have big dimensions and high cost. A drying in pulverizing or in vacuum dryers is most power-consuming dehydration method (expenses of energy - 740 ÷ 2248 kW h/ ton of dehydrated waste). Equipment for the chemical and biological dehydration is the large multiple-unit complexes with low specific productivity. Therefore, article authors offer a scheme of the installation with the combined unbalanced and hydraulic drive that has a relatively simple design, compact dimensions, high reliability and at the same time, in correspondence with the authors’ estimation, will provide necessary, above indicated humidity. Also equations for determination of the main working parameter – the pressure in the press-form of the proposed installation are presented in the article.
В даній статті проаналізовані схеми установок для зневоднення вологих дисперсних відходів харчових виробництв (спиртової барди, пивної дробини, бурякового жому, кавового та ячмінного шламу). Ці відходи на більшості харчових підприємств України виливаються на землю, що призводить до забруднення навколишнього середовища. Однак в разі зневоднення цих відходів до вологості 20 - 25% вони можуть бути використані в якості цінних добавок до сільськогосподарських кормів або в якості високоенергетичного палива. Таким чином, в комплексі вирішуються проблеми утилізації відходів і збереження природи від забруднень, крім того, підприємство отримує прибуток від реалізації кормових добавок або палива. Відоме обладнання для механічного зневоднення, таке як шнекові преси та декантерні центрифуги, забезпечує кінцеву вологість відходів 74 - 76%, тому при їх використанні відходи вимагають додаткової сушки. Це призводить до значного збільшення витрат енергії. Застосування віброударного зневоднення на установках з гідроімпульсним приводом забезпечує кінцеву вологість відходів 20 - 25%, однак останні конструктивно складні, мають великі габарити і високу вартість. Сушка в розпилювальних або вакуумних сушарках є найбільш енергоємною (витрати енергії від 740 до 2248 кВт·год на тонну зневоднених відходів), а обладнання для хімічного і біологічного зневоднення являє собою великі багатокорпусні комплекси з низькою питомою продуктивністю. Тому автори статті пропонують схему установки з комбінованим дебалансним та гідравлічним приводом, яка має відносно просту конструкцію, компактні розміри, високу надійність і в той же час, за оцінкою авторів, забезпечить необхідну, зазначену вище вологість. Також в статті наведені рівняння для визначення основного робочого параметра – тиску у прес-формі пропонованої установки. | en |