Напрямки активізації інноваційної діяльності в зернопродуктовому підкомплексі України
Автор
Гуменюк, Ю. В.
Бурлака, С. А.
Галущак, Д. О.
Humeniuk, Yu. V.
Burlaka, S. A.
Halushchak, D. O.
Галущак, Д. А.
Дата
2020Metadata
Показати повну інформаціюCollections
Анотації
Розглянуто проблему активізації інноваційної діяльності в зернопродуктовому підкомплексі України, пораналізовано основні показники, що відображають ефективність модернізації в сільському господарстві, описано інновації, які прискорюють процес переходу зернопродуктового підкомплексу на
інноваційний тип розвитку, запропоновано напрямки підвищення його інноваційної активності. В ході
дослідження встановлено, що інноваційний потенціал українських агровиробників реалізується в середньому втричі менш ефективно, ніж у розвинених країнах, низька питома вага організацій, що здійснюють технологічні інновації, низька ефективність використання аграрного потенціалу країни.
Разом з тим, на тлі складнощів в економіці країни проблема здійснення технологічного прориву в зернопродуктовому підкомплексі виражається все гостріше. Низький рівень інвестування в модернізацію
засобів виробництва і основного капіталу, повільне впровадження інновацій на всіх етапах відтворювального ланцюжка зернопродуктового під комплексу пов’язано з відсутністю чітких механізмів реалізації переходу галузей економіки на інноваційний тип розвитку. Все це свідчить про необхідність
розробки напрямків активізації інноваційної діяльності в зернопродуктовому підкомплексі. У роботі
зазначено, що до активізації інноваційної діяльності в зернопродуктовому підкомплексі варто підходити комплексно на кожній ланці відтворювального ланцюжка. Наведено інновації, впровадження яких
на етапах відтворювального ланцюжка, дозволить за системного підходу прискорити перехід цієї
важливої галузі АПК на інноваційний шлях розвитку, що сприятливо позначиться на просуванні інновацій в інші напрямки сільськогосподарського виробництва країни. Підкреслено важливість державних
заходів підтримки розвитку інноваційної діяльності, які повинні носити не тільки загальний характер
але і активно розширюватися у бік диверсифікації конкретних напрямів підтримки на окремих етапах
відтворювального ланцюжка. Особливу увагу приділено напрямкам активізації інноваційної діяльності,
які стосуються впровадження інноваційних технологій у виробничий процес, логістику і переробку, а
також розвитку кадрового потенціалу, що відповідає вимогам інноваційної економічної системи. The article studies the problem of activation of innovative activity in the grain subcomplex of Ukraine, analyzes the main
indicators reflecting the effectiveness of modernization in the agricultural sector, describes the innovations that accelerate
the transition of the grain subcomplex to the innovative type of development, suggests ways to increase innovative activity in
the grain subcomplex. In the course of the work it was found that the innovative potential of Ukrainian agricultural producers
is implemented on average three times less efficiently than in developed countries, the low proportion of organizations engaged
in technological innovations, the low efficiency of the use of the agricultural potential of the country. The problem of
implementing a technological breakthrough in the grain subcomplex became more acute against the background of economic
difficulties. The low degree of investment in the modernization of means of production and fixed capital, the slow introduction
of innovations at all stages of the reproduction chain of the grain subcomplex, which is due to the lack of clear mechanisms
for the implementation of the transition of economic sectors to the innovative type of development, indicates the need
to develop directions for enhancing innovation in the grain subcomplex. The paper argues that the activation of innovation in
the grain subcomplex should be approached comprehensively at each link of the reproduction chain. The article presents
innovations, the introduction of which at the stages of the reproduction chain will allow a systematic approach to accelerate
the transition of such an important branch of agriculture to the innovative path of development, which will favorably affect the
promotion of innovation in other areas of agricultural production of the country. The importance of state support measures in
the development of innovation activities is emphasized, which should be not only general in nature, but also actively expand
towards diversification of specific areas of support at certain stages of the reproduction chain. Particular attention is paid to
the areas of activation of innovation related to the introduction of innovative technologies in the production process, logistics
and processing, as well as the development of human resources that meet the requirements of the innovative economic
system. Рассмотрена проблема активизации инновационной деятельности в зернопродуктовом подкомплексе Украи-ны, анализируются основные показатели, отражающие эффективность модернизации в сельском хозяйстве, описываются инновации, ускоряющие процесс перехода зернопродуктового подкомплекса на инновационный тип развития, предложены направления повышения его инновационной активности. В ходе работы установлено, что инновационный потенциал украинских агропроизводителей реализуется в среднем втрое менее эффектив-но, чем в развитых странах, низкий удельный вес организаций, осуществляющих технологические инновации, низкая эффективность использования аграрного потенциала страны. Вместе с тем, на фоне сложностей в экономике страны проблема осуществления технологического прорыва в зернопродуктовом подкомплексе про-ступает все более остро. Низкая степень инвестирования в модернизацию средств производства и основного капитала, медленное внедрение инноваций на всех этапах воспроизводственной цепочки зернопродуктового подкомплекса, что связано с отсутствием четких механизмов реализации перехода отраслей экономики на инновационный тип развития, свидетельствует о необходимости разработки направлений активизации инно-вационной деятельности в зернопродуктовом подкомплексе. В работе отмечается, что к активизации иннова-ционной деятельности в зернопродуктовом подкомплексе стоит подходить комплексно на каждом звене вос-производственной цепочки. Приводятся инновации, внедрение которых на этапах воспроизводственной цепочки позволит при системном подходе ускорить переход столь важной отрасли АПК на инновационный путь разви-тия, что благоприятно скажется на продвижении инноваций в остальные направления сельскохозяйственного производства страны. Подчеркивается важность государственных мер поддержки в развитии инновационной деятельности, которые должны носить не только общий характер, но и активно расширяться в сторону ди-версификации конкретных направлений поддержки на отдельных этапах воспроизводственной цепочки. Особое внимание при этом уделяется направлениям активизации инновационной деятельности, касающимся внедрения инновационных технологий в производственный процесс, логистику и переработку, а также развитие кадрового потенциала, отвечающего требованиям инновационной экономической системы.
URI:
http://ir.lib.vntu.edu.ua//handle/123456789/31712