Показати скорочену інформацію

dc.contributor.authorГуменюк, Ю. В.uk, ru
dc.contributor.authorБурлака, С. А.uk, ru
dc.contributor.authorГалущак, Д. О.uk
dc.contributor.authorHumeniuk, Yu. V.en
dc.contributor.authorBurlaka, S. A.en
dc.contributor.authorHalushchak, D. O.en
dc.contributor.authorГалущак, Д. А.ru
dc.date.accessioned2021-03-30T09:38:01Z
dc.date.available2021-03-30T09:38:01Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.citationГуменюк Ю. В. Напрямки активізації інноваційної діяльності в зернопродуктовому підкомплексі України [Текст] / Ю. В. Гуменюк, С. А. Бурлака, Д. О. Галущак // Вісник Вінницького політехнічного інституту. – 2020. – № 6. – С. 25-37.uk
dc.identifier.issn1997-9266
dc.identifier.issn1997–9274
dc.identifier.urihttp://ir.lib.vntu.edu.ua//handle/123456789/31712
dc.description.abstractРозглянуто проблему активізації інноваційної діяльності в зернопродуктовому підкомплексі України, пораналізовано основні показники, що відображають ефективність модернізації в сільському господарстві, описано інновації, які прискорюють процес переходу зернопродуктового підкомплексу на інноваційний тип розвитку, запропоновано напрямки підвищення його інноваційної активності. В ході дослідження встановлено, що інноваційний потенціал українських агровиробників реалізується в середньому втричі менш ефективно, ніж у розвинених країнах, низька питома вага організацій, що здійснюють технологічні інновації, низька ефективність використання аграрного потенціалу країни. Разом з тим, на тлі складнощів в економіці країни проблема здійснення технологічного прориву в зернопродуктовому підкомплексі виражається все гостріше. Низький рівень інвестування в модернізацію засобів виробництва і основного капіталу, повільне впровадження інновацій на всіх етапах відтворювального ланцюжка зернопродуктового під комплексу пов’язано з відсутністю чітких механізмів реалізації переходу галузей економіки на інноваційний тип розвитку. Все це свідчить про необхідність розробки напрямків активізації інноваційної діяльності в зернопродуктовому підкомплексі. У роботі зазначено, що до активізації інноваційної діяльності в зернопродуктовому підкомплексі варто підходити комплексно на кожній ланці відтворювального ланцюжка. Наведено інновації, впровадження яких на етапах відтворювального ланцюжка, дозволить за системного підходу прискорити перехід цієї важливої галузі АПК на інноваційний шлях розвитку, що сприятливо позначиться на просуванні інновацій в інші напрямки сільськогосподарського виробництва країни. Підкреслено важливість державних заходів підтримки розвитку інноваційної діяльності, які повинні носити не тільки загальний характер але і активно розширюватися у бік диверсифікації конкретних напрямів підтримки на окремих етапах відтворювального ланцюжка. Особливу увагу приділено напрямкам активізації інноваційної діяльності, які стосуються впровадження інноваційних технологій у виробничий процес, логістику і переробку, а також розвитку кадрового потенціалу, що відповідає вимогам інноваційної економічної системи.uk
dc.description.abstractThe article studies the problem of activation of innovative activity in the grain subcomplex of Ukraine, analyzes the main indicators reflecting the effectiveness of modernization in the agricultural sector, describes the innovations that accelerate the transition of the grain subcomplex to the innovative type of development, suggests ways to increase innovative activity in the grain subcomplex. In the course of the work it was found that the innovative potential of Ukrainian agricultural producers is implemented on average three times less efficiently than in developed countries, the low proportion of organizations engaged in technological innovations, the low efficiency of the use of the agricultural potential of the country. The problem of implementing a technological breakthrough in the grain subcomplex became more acute against the background of economic difficulties. The low degree of investment in the modernization of means of production and fixed capital, the slow introduction of innovations at all stages of the reproduction chain of the grain subcomplex, which is due to the lack of clear mechanisms for the implementation of the transition of economic sectors to the innovative type of development, indicates the need to develop directions for enhancing innovation in the grain subcomplex. The paper argues that the activation of innovation in the grain subcomplex should be approached comprehensively at each link of the reproduction chain. The article presents innovations, the introduction of which at the stages of the reproduction chain will allow a systematic approach to accelerate the transition of such an important branch of agriculture to the innovative path of development, which will favorably affect the promotion of innovation in other areas of agricultural production of the country. The importance of state support measures in the development of innovation activities is emphasized, which should be not only general in nature, but also actively expand towards diversification of specific areas of support at certain stages of the reproduction chain. Particular attention is paid to the areas of activation of innovation related to the introduction of innovative technologies in the production process, logistics and processing, as well as the development of human resources that meet the requirements of the innovative economic system.en
dc.description.abstractРассмотрена проблема активизации инновационной деятельности в зернопродуктовом подкомплексе Украи-ны, анализируются основные показатели, отражающие эффективность модернизации в сельском хозяйстве, описываются инновации, ускоряющие процесс перехода зернопродуктового подкомплекса на инновационный тип развития, предложены направления повышения его инновационной активности. В ходе работы установлено, что инновационный потенциал украинских агропроизводителей реализуется в среднем втрое менее эффектив-но, чем в развитых странах, низкий удельный вес организаций, осуществляющих технологические инновации, низкая эффективность использования аграрного потенциала страны. Вместе с тем, на фоне сложностей в экономике страны проблема осуществления технологического прорыва в зернопродуктовом подкомплексе про-ступает все более остро. Низкая степень инвестирования в модернизацию средств производства и основного капитала, медленное внедрение инноваций на всех этапах воспроизводственной цепочки зернопродуктового подкомплекса, что связано с отсутствием четких механизмов реализации перехода отраслей экономики на инновационный тип развития, свидетельствует о необходимости разработки направлений активизации инно-вационной деятельности в зернопродуктовом подкомплексе. В работе отмечается, что к активизации иннова-ционной деятельности в зернопродуктовом подкомплексе стоит подходить комплексно на каждом звене вос-производственной цепочки. Приводятся инновации, внедрение которых на этапах воспроизводственной цепочки позволит при системном подходе ускорить переход столь важной отрасли АПК на инновационный путь разви-тия, что благоприятно скажется на продвижении инноваций в остальные направления сельскохозяйственного производства страны. Подчеркивается важность государственных мер поддержки в развитии инновационной деятельности, которые должны носить не только общий характер, но и активно расширяться в сторону ди-версификации конкретных направлений поддержки на отдельных этапах воспроизводственной цепочки. Особое внимание при этом уделяется направлениям активизации инновационной деятельности, касающимся внедрения инновационных технологий в производственный процесс, логистику и переработку, а также развитие кадрового потенциала, отвечающего требованиям инновационной экономической системы.ru
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherВНТУuk
dc.relation.ispartofВісник Вінницького політехнічного інституту. № 6 : 25-37uk
dc.relation.urihttps://visnyk.vntu.edu.ua/index.php/visnyk/article/view/2550
dc.subjectзернопродуктовий підкомплексuk
dc.subjectінноваціїuk
dc.subjectмодернізаціяuk
dc.subjectінноваційні процесиuk
dc.subjectвідтворювальний ланцюжокuk
dc.subjectнапрями активізації інноваційної діяльностіuk
dc.subjectgrain product subcomplexen
dc.subjectinnovationsen
dc.subjectmodernizationen
dc.subjectinnovative processesen
dc.subjectreproduction chainen
dc.subjectdirections of activation of innovative activityen
dc.subjectзернопродуктовый подкомплексru
dc.subjectинновацииru
dc.subjectмодернизацияru
dc.subjectинновационные процессыru
dc.subjectвоспроизводственная цепочкаru
dc.subjectнаправления активизации инновационной деятельностиru
dc.titleНапрямки активізації інноваційної діяльності в зернопродуктовому підкомплексі Україниuk
dc.title.alternativeDirections of Innovative Activity Activation in Grainsubcomplex of Ukraineen
dc.title.alternativeНаправления активизации инновационной деятельности в зернопродуктовом подкомплексе Украиныru
dc.typeArticle
dc.identifier.udc338.436.33
dc.relation.referencesД. М. Васильківський, «Процес аналізу та оцінки ризиків підприємств зернопродуктового підкомплексу,» Вісник ХНАУ. Серія Економічні науки, № 2, с. 37-46, 2018. [Електронний ресурс]. Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vkhnau_ekon_2018_2_7 .uk
dc.relation.referencesЮ. В. Гуменюк, «Організаційно-економічний механізм функціонування зернопродуктового підкомплексу,» Віс- ник Хмельницького національного університету. Економічні науки, № 3, с. 71-77, 2019.uk
dc.relation.referencesО. В. Грідін, «Зернопродуктовий підкомплекс України: сучасний стан, актуальні проблеми та перспективи розви- тку,» Актуальні проблеми інноваційної економіки, № 1, с. 21-27, 2017. [Електронний ресурс]. Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/apie_2017_1_6 .uk
dc.relation.referencesН. В. Дацій, «Економічний зміст інноваційної діяльності в сільському господарстві,» Агросвіт, № 18, с. 10, вере- сень 2008 р.uk
dc.relation.referencesВ. А. Колодійчук, «Концептуальна модель оптимізації логістичної системи у зернопродуктовому підкомплексі АПК України,» Економіка АПК, № 5, с. 60-65, 2016. [Електронний ресурс] Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/E_apk_2016_5_10uk
dc.relation.referencesО. І. Кондратюк, «Проблеми та напрями розвитку зернопродуктового підкомплексу в сучасних умовах,» Вісник Одеського національного університету. Серія : Економіка, т. 20, вип. 1(2). с. 64-68, 2015.uk
dc.relation.referencesІ. В. Новицький, «Аналітична оцінка потенційних можливостей зростання конкурентоспроможності та інтегра- ційної активності підприємств зернопродуктового підкомплексу,» Агросвіт, № 9, с. 45-51, 2018.uk
dc.relation.referencesВ. А. Пехов, «Спеціалізація аграрних підприємств в зернопродуктовому підкомплексі,» Економіка АПК, № 3, с. 87-92, 2017. [Електронний ресурс]. Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/E_apk_2017_3_15 .uk
dc.relation.referencesВ. А. Пехов, «Концепція сутності і змістовні характеристики дефініції "зернопродуктовий підкомплекс" в теорії агроекономічних відносин,» Продовольчі ресурси, № 5, с. 211-214, 2015. [Електронний ресурс]. Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/pr_2015_5_31 .uk
dc.relation.referencesБ. В. Погріщук, «Інноваційна модель розвитку зернопродуктового підкомплексу України,» Агросвіт, № 16, с. 11-15, 2009. [Електронний ресурс]. Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/agrosvit_2009_16_4 .uk
dc.relation.referencesП. Т. Саблук, «Стан і напрями розвитку аграрної реформи,» Економіка АПК, № 2, с. 10-17, 2015.uk
dc.relation.referencesО. М. Світовий, «Шляхи оптимізації виробництва у зернопродуктовому підкомплексі для збільшення доданої вартос- ті,» Економіка АПК, № 2, с. 52-58, 2016. [Електронний ресурс]. Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/E_apk_2016_2_9 .uk
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.31649/1997-9266-2020-153-6-25-37


Файли в цьому документі

Thumbnail

Даний документ включений в наступну(і) колекцію(ї)

Показати скорочену інформацію