Показати скорочену інформацію

dc.contributor.authorПавлова, О. М.uk
dc.contributor.authorПавлов, К. В.uk
dc.contributor.authorОмельчук, Б. В.uk
dc.contributor.authorКучерява, О. Ю.uk
dc.contributor.authorPavlova, O.en
dc.contributor.authorPavlov, K.en
dc.contributor.authorOmelchuk, B.en
dc.contributor.authorKucheriava, O.en
dc.date.accessioned2023-06-29T13:36:12Z
dc.date.available2023-06-29T13:36:12Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.citationФормування системи управління якістю як чинника конкурентоспроможності продукції підприємств аграрної галузі [Текст] / О. М. Павлова, К. В. Павлов, Б. В. Омельчук, О. Ю. Кучерява // Innovation and Sustainability. – 2022. – № 4. – С. 193–201.uk
dc.identifier.issn2786-5940
dc.identifier.issn2786-5959
dc.identifier.urihttp://ir.lib.vntu.edu.ua//handle/123456789/37622
dc.description.abstractЗ постійним удосконаленням якості життя людей, а також загостренням конкуренції на внутрішньому та зовнішньому ринках, якість і безпека сільськогосподарської продукції стикається з новими викликами. Тільки конкурентоспроможні підприємства можуть виробляти продовольчу продукцію у відповідності до вимог міжнародних стандартів, та зможуть використати переваги міжнародного співробітництва в інвестуванні, кредитуванні, сертифікації, страхуванні, науково-технічному забезпеченні сільськогосподарського виробництва та реалізації продовольчих товарів. В статті узагальнено поняття: «система управління якістю», визначено фактори, які впливають на рівень якості продукції, подано пропозиції. Проаналізовано загальні принципи та положення найбільш розповсюджених систем управління якістю на основі міжнародних стандартів, які рекомендовано впроваджувати в діяльності аграрних підприємств. Визначено необхідність та переваги впровадження системи управління якістю (HACCP – Hazard Analysіs and Crіtіcal Cоntrоl Pоіnts) як інструменту виробництва якісної аграрної продукції. Застосування системи менеджменту безпеки харчових продуктів на базі ідеї (HACCP – Hazard Analysіs and Crіtіcal Cоntrоl Pоіnts) надає підприємству можливість: надати гарантії виробництва безпечного продукту за рахунок безперервного контролю на всіх етапах виробництва; якісно керувати всіма критичними чинниками, що загрожують безпеці харчової продукції – усувати, мінімізувати чи запобігати їх виникненню; надавати гарантії, що харчова продукція є безпечною на момент її споживання; гарантувати належні санітарні умови виробництва у відповідності до міжнародних нормам; забезпечити відповідність законодавчим та нормативним вимогам щодо безпеки харчової продукції; утвердити довіру споживачів, партнерів та органів влади до продукції, яка виробляється і тим самим підвищити імідж підприємства; збільшити відповідальність працівників за випуск безпечної продукції та забезпечити залучення всіх працівників підприємства до формування ефективної системи менеджменту якості продукції. Ефективне управління якістю – це комплексний та систематичний процес управління, який здійснюється на основі чіткого дотримання принципів управління якістю, при мінімальних витратах та максимальному результаті. Останнє особливо важливо, тому що ефективність управління визначається його результативністю та максимальною віддачою діяльності при мінімальних витратах на організаційні, економічні, технічні, кадрові, соціальні заходи та збалансування всього комплексу факторів, що впливають на формування та забезпечення якості продукції. Розробка, сертифікація та підтримка системи управління якістю у стані дієздатності є одним із стратегічних напрямів діяльності господарюючих суб'єктів, що значно підвищує їхню результативність, економічну ефективність та конкурентоспроможність на вітчизняному та світовому ринку. Для забезпечення відповідної конкурентоспроможності сільськогосподарської продукції на ринках необхідно постійно стежити підвищення її якості.uk
dc.description.abstractWith the constant improvement of the quality of life of people, as well as the intensification of competition in the domestic and foreign markets, the quality and safety of agricultural products faces new challenges. Only competitive enterprises can produce food products in accordance with the requirements of international standards and will be able to take advantage of international cooperation in investment, crediting, certification, insurance, scientific and technical support of agricultural production and sale of food products. The article summarizes the concepts: "quality management system", the factors that affect the level of product quality are determined, proposals are presented. The general principles and provisions of the most common quality management systems based on international standards that are recommended to be implemented in the activities of agricultural enterprises are analyzed. The necessity and advantages of implementing a quality management system (HACCP - Hazard Analysis and Critical Control Points) as a tool for the production of quality agricultural products are determined. The application of the food safety management system based on the idea (HACCP - Hazard Analyses and Critical Control Points) provides the company with the opportunity provide guarantees for the production of a safe product through continuous control at all stages of production; qualitatively manage all critical factors that threaten food safety - eliminate, minimize or prevent their occurrence; provide guarantees that food products are safe at the time of consumption; guarantee proper sanitary conditions of production in accordance with international standards; ensure compliance with legislative and regulatory requirements for food safety; establish the trust of consumers, partners and Effective quality management is a comprehensive and systematic management process that is carried out on the basis of strict adherence to the principles of quality management, with minimal costs and maximum results. The latter is especially important, since the effectiveness of management is determined by its efficiency and maximum return on activity with minimal costs for organizational, economic, technical, personnel, social measures and balancing the whole range of factors affecting the formation and maintenance of product quality. The development, certification, and maintenance of the quality management system in a state of capacity is one of the strategic directions of business entities, which significantly increases their efficiency, economic efficiency and competitiveness in the domestic and world markets. To ensure the appropriate competitiveness of agricultural products in the markets, it is necessary to constantly monitor the improvement of its quality.en
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherВНТУuk
dc.relation.ispartofInnovation and Sustainability. № 4 : 193–201.en
dc.subjectуправління якістюuk
dc.subjectякість продукціїuk
dc.subjectконкурентоспроможність продукціїuk
dc.subjectаграрна галузьuk
dc.subjectбезпека харчової продукціїuk
dc.subjectстандартизаціяuk
dc.subjectquality managementen
dc.subjectproduct qualityen
dc.subjectproduct competitivenessen
dc.subjectagricultural sectoren
dc.subjectfood safetyen
dc.subjectstandardizationen
dc.titleФормування системи управління якістю як чинника конкурентоспроможності продукції підприємств аграрної галузіuk
dc.title.alternativeFormation of the quality management system as a factor of the competitiveness of the products of the agricultural industry enterprisesen
dc.typeArticle
dc.identifier.udc339.137.22
dc.relation.referencesБезродна С.М., Лаготюк В.О. Влив якості на конкурентоспроможність продукції аграрних підприємств. Агросвіт. 2016, № 15–16. С. 32–35.uk
dc.relation.referencesГриценко Г.М., Кендюх Е.И., Величко Н.Н. Система управления качеством продукции на предприятии АПК: теоритический аспект и проблемы становления. Вестник Алтайского государственного аграрного университета. 2011. № 8. URL: 2011fіle:///C:/Users/%D0%9E%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0/Dоwnlоads/sіstema-upravlenіya-kachestvоm-prоduktsіі-na-predprіyatіі-apk-teоretіcheskіy-aspekt-і-prоblemy-stanоvlenіya.pdfru
dc.relation.referencesДолжанський А.М., Очеретна Н.М., Ломов І.М. Системи управління якістю: навч.посіб. Дніпро, 2009. 390 с.uk
dc.relation.referencesPavlov, K., Pavlova, O, & Kupchak, V. Integral Indicators Based on Competitiveness Capacity Characteristics of Regional Real Estate Markets of Ukraine. Journal of Competitiveness, 2019, 11(3), 87–108. https://doi.org/10.7441/joc.2019.03.06en
dc.relation.referencesPavlova, O., Pavlov, K., Horal, L., Novosad, O., Korol, S., Perevozova, I., Obelnytska, K., Daliak, N., Protsyshyn, O & Popadynet, N. Integral estimation of the competitiveness level of the western Ukrainian gas distribution companies.Accounting, 2021. 7(5), 1073-1084. DOI: 10.5267/j.ac.2021.3.001en
dc.relation.referencesПономарьова О.С. Вплив якості продукції на конкурентоспроможність підприємства. Економіка. Фінанси. Право. 2009. №5. С. 7–9.uk
dc.relation.referencesЛучишина К. Л. Основи формування інтегрованої системи управління якістю аграрних підприємств. Економіка АПК. Київ, 2010. № 21. С. 57–60.uk
dc.relation.referencesДСТУ ISO 9000:2007. Видання. Основні положення та словник термінів. [Чинний від 2007-09-03]. Вид. офіц. Київ, 2008. 35 с. (Інформація та документація).uk
dc.relation.referencesДСТУ 4161:2003. Видання. Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги. [Чинний від 2003-11-03]. Вид. неофіц. Київ, 2008. 16 с. (Інформація та документація).uk
dc.relation.referencesБалановська Т. І. Інноваційні підходи до формування системи управління якістю сільськогосподарського підприємства як спосіб адаптації до вимог ринку. Біоресурси і природокористування. Київ, 2013. № 5–6. С. 146–154.uk
dc.relation.referencesМудрак Р.П., Лагодієнко В.В. Агроінфляція та індекс споживчих цін на продовольчі товари: порівняльний аналіз «Україна – ЄС». Економіка України, 2018, №1. С. 28-39.uk
dc.relation.referencesЛапін О.В., Фрідріф В.П. Впровадження міжнародних стандартів ISO серій 9000 та 14000, НАССР (ХАССП) і формування систем менеджменту якості на аграрних підприємствах України. Агросвіт. Чернівці, 2014. № 23. С. 43–47.uk
dc.relation.referencesПавлов К.В. Оцінка конкурентоспроможності регіональних ринків житлової нерухомості України: монографія. Луцьк :ПрАТ «Волинська обласна друкарня», 2018. 482 с. URL: https://evnuir.vnu.edu.ua/bitstream/123456789/15676/1/final.pdfuk
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.31649/ins.2022.4.193.201
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0003-2583-9593
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0003-2583-9593
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-7087-2179
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0003-1372-3235


Файли в цьому документі

Thumbnail

Даний документ включений в наступну(і) колекцію(ї)

Показати скорочену інформацію