Аналіз застосування інструментів тайм-менеджменту на підприємстві та шляхи його покращення
Автор
Ратушняк, О. Г.
Гірник, М. І.
Дата
2024Metadata
Показати повну інформаціюCollections
- Наукові роботи каф. ЕПВМ [369]
Анотації
The definition of the concept of time management at the enterprise proposed by various scientists, based on which a generalization of the interpretation of time management is made in this articles. It is proposed to consider time management at the enterprise as systematic planning, time organization, tasks prioritization to achieve strategic goals and efficiency management through understanding what is essential and what is notimportantto optimize the work process and accomplish results through effective resources use.Presented are the existing time management methods commonly used in enterprises, namely the 80/20 principle, the "Tomato" technique, the "Eisenhower" method, the double accounting system, the two-minute rule, the Gantt chart, the "9 tasks" rule, and others that help businesses optimize the use of time and increase productivity.The results of a survey at the enterprise regarding using time management tools are presented in the paper. At the enterprise, corporate working time standards are developed, time budgets and work schedules are drawn up, and time efficiency coefficients are calculated. The main problems that prevent employees from effective workingtimeusage at the enterprise include the lack of specific deadlines for the completion of assigned tasks, inconsistency of goals and deadlines for the completion of tasks, the lack of desire by employees to perform work that does not bring satisfaction, the absence of a to-do list with the division of tasks into important and urgent, lack of work regime, ineffective decisions, functions that take time and do not bring the necessary result, time sinks, etc.The tools and methods for improving time management to increase the efficiency and productivity of work at the enterprise are considered, including implementing an integrated planning system and training personnel in new techniques. It is proposed to enforce a mentoring system and create a stimulating environment to support the initiative and creativity of employees. These steps aim to improve the efficiency of time management and overall productivity in the enterprise. У даній статті розглянуто визначенняпоняття тайм-менеджменту на підприємствірізними вченими на їх основі зроблено узагальнення трактування тайм-менеджменту. Запропоновано розглядати тайм-менеджмент на підприємстві як систематичне планування, організацію часу, визначення пріоритетів при виконаннізавдань з метою досягнення стратегічних цілей, а також управління ефективністю через розуміння важливого та неважливого, щоб оптимізувати робочий процес та досягати результативності шляхом ефективного використання ресурсів.Наведено існуючі методитайм-менеджменту, які використовуються на підприємствах, а саме: принцип 80/20, техніка «Помідора», метод «Ейзенхаура», подвійна обліковасистема, правило двох хвилин, діаграма Ганта, правило «9 справ» та інші, які допомагають підприємствам оптимізувати використання часу та збільшувати продуктивність.Наведенорезультати опитування на підприємстві щодо використання інструментівтайм-менеджменту. На підприємстві найбільше всього розробляють корпоративні стандарти робочого часу, складають бюджети часу та робочі графіки, розраховують коефіцієнти ефективності використання часу. До основних проблем, які заважають працівникам ефективно використовувати робочий часна підприємстві відносять: відсутність конкретних строків виконання поставлених завдань, невідповідність цілей та терміни виконання завдань, відсутність бажання виконувати працівниками роботу, яка не приносить задоволення, відсутність списку справ з поділом робіт на важливі і термінові, відсутність режиму в роботі, неефективні рішення, завдання, які віднімають час і не приносять необхідного результату, поглиначі часу тощо. Розглянуто інструменти та методи щодо вдосконалення тайм-менеджменту для підвищення ефективності та продуктивності працівника підприємстві.
URI:
http://ir.lib.vntu.edu.ua//handle/123456789/39582