Аспекти навчання консультуванню з харчування майбутніх фахівців фізичної культури і спорту
Автор
Паришкура, Ю. В.
Підлужняк, О. І.
Магула, О. С.
Гаврилова, Н. М.
Гетьман, Л. М.
Дата
2024Metadata
Показати повну інформаціюCollections
- Наукові роботи каф. ФВ [157]
Анотації
The aim of this work is to actualize the teaching of nutrition consulting to future physical culture and sports professionals in
the process of mastering the educational component «Sports Nutrition». Important aspects for bachelor degree seekers are familiarity
with aspects of nutrition consulting in the educational-training process in sports and fitness, particularly in understanding the importance
of vitamins, their functions and interactions with other supplements, to improve cognitive functions among others. Indeed, most people
who are into sports and fitness are convinced that the only way to achieve good results is through training and consumption of relevant
drugs to improve physical condition on body functions.
They gain information through recommendations, those who have been exercising physically alongside them for a longer time,
and through the internet. Although in reality this is far from the case, as the important factors influencing the result in sports and fitness
are the following: absence of stress (emotional and nervous strain), rest and sleep, rational nutrition and consumption of food supplements
to improve body functioning. Therefore, it should be done through medical prescriptions and consulting by physical culture and sports
professionals.
Studying the peculiarities of the action of vitamins and working out aspects of nutrition consulting is an important stage of bachelor's
training in the specialty 017 Physical Culture and Sports.
The purpose of the work. Actualization of knowledge about the action of vitamins in the functioning of the body when using drugs to
improve cognitive functions, concentration and attention, which is extremely important in nutrition consulting by future physical culture
and sports professionals.
Methodology. Theoretical foundations of physiology, biochemistry and food hygiene. Basics of rational and balanced nutrition.
Research task. Study of literary sources and their analysis, interpretation, summarization, actualization.
The scientific novelty of the research lies in the generalization and actualization of issues on the peculiarities in nutrition consulting
for future physical culture and sports professionals, which will expand their knowledge in the field and will contribute to the formation
of professional competencies for nutrition consulting.
Conclusions. Thus, during the work with literature on the actualization of knowledge about the action of vitamins in the functioning
of the body when using drugs to improve cognitive functions, concentration and attention. The importance of understanding the action
of vitamins and their functions in work with other food supplements has been revealed, which is extremely important in consulting by
future physical culture and sports professionals Метою даної роботи є актуалізація навчання консультуванню з харчування майбутніх фахівців Фізичної культури
та спорту у процесі опанування освітнього компонента «Спортивне харчування». Важливими аспектами для здобувачів вищої
освіти освітнього ступеню Бакалавр є ознакомленная з аспектами консультування із харчування у навчально-тренувальному
процесі у спорті та фітнесі, зокрема у розумінні значення вітамінів, їх функціях і дії з іншими добавками, для покращення
когнітивних функцій у тому ж числі.
Більшість осіб, що займаються спортом та фітнесом переконані у тому, що єдиний спосіб досягти гарного результату –
це тренування та споживання відповідних препаратів для покращення фізичного стану на функцій організму. Вони черпають інформацію засобом рекомендацій, тих, хто займається фізичними вправами поряд з ними довший час та через мережу
інтернет. Хоча насправді це далеко не так, адже важливими факторами, які впливають на результат у спорті та фітнесу
є наступні: відсутність стресу (емоційного та нервового перенапруження), відпочинок і сон, раціональне харчування та споживання харчових добавок для покращення діяльності організму. Відтак, це слід робити через призначення лікарями та консультування фахівцями фізичної культури та спорту.
Вивчення особливостей дії вітамінів та опрацювання аспектів консультування з харчування є важливим етапом підготовки бакалаврів спеціальності 017 Фізична культура та спорт.
Мета роботи. Актуалізація знань про дію вітамінів у функціонауванні організму при застосуванні препаратів для покращення когнитивних функцій, концентрації та уваг що є вкрай важливим у консультуванні з харчування майбутніми фахівцями
фізичної культури та спорту.
Методологія. Теоретичні основи фізіології, біохімії та гігієни харчування. Основи раціонального та збалансованого харчування.
Завдання дослідження. Вивчення літературних джерел і їх аналіз, інтерпретація, узагальнення, актуалізація.
Матеріали та методи. Метод теоретичного аналізу та узагальнення наукової літератури.
Наукова новизна дослідження полягає у узагальненні та актуалізації питань з особливостей у консульуванні з харчування
для майбутніх фахівців Фізичної культури та спорту, шо розширить їх знання у галузі та сприятимуть формуванню професійних компетентностей для консультування з харчування.
Висновки. Відтак, під час роботи з літературою з актуалізації знань про дію вітамінів у функціонауванні організму при
застосуванні препаратів для покращення когнитивних функцій, концентрації та уваги виявлено важливість розуміння дії
вітамінів та їх функціями у роботі з іншими харчовими добавками, що є вкрай важливим у консультуванні майбутніми фахівцями Фізичної культури та спорту.
URI:
https://ir.lib.vntu.edu.ua//handle/123456789/43615