Untitled
Author
Суворін, О. І.
Кабачій, В. В.
Suvorin, O. I.
Kabachii, V. V.
Date
2025Metadata
Show full item recordCollections
Abstract
У праці досліджено механізм утворення конденсату, який сприяє розвитку грибкових захворювань та погіршенню мікроклімату в теплиці. Встановлено діапазони точки роси, що впливають на стабільність мікроклімату (від <13°C — стабільний до >23°C — дуже нестабільний). Розробка та впровадження віртуального датчика точки роси дозволяє значно покращити контроль мікроклімату у теплицях, зменшити утворення конденсату та підвищити ефективність вирощування рослин. The paper investigates the mechanism of condensation formation, which contributes to the development
of fungal diseases and deterioration of the microclimate in the greenhouse. The dew point ranges that af ect the
stability of the microclimate are established (from <13°C - stable to >23°C - very unstable). The development
and implementation of a virtual dew point sensor allows to significantly improve the control of the microclimate
in greenhouses, reduce the formation of condensate and increase the ef iciency of plant cultivation. The use of
AI and IoT makes the management process more autonomous and cost-ef ective. Process automation allows to
increase the temperature delta (from the dew point) from 1°C to 5°C, reducing the risk of condensation.
URI:
https://ir.lib.vntu.edu.ua//handle/123456789/48241

