Показати скорочену інформацію

dc.contributor.authorСуворін, О. І.uk
dc.contributor.authorКабачій, В. В.uk
dc.contributor.authorSuvorin, O. I.en
dc.contributor.authorKabachii, V. V.en
dc.date.accessioned2025-08-13T09:51:58Z
dc.date.available2025-08-13T09:51:58Z
dc.date.issued2025
dc.identifier.citationСуворін О. І., Кабачій В. В. Застосування віртуального датчика точки роси для запобігання конденсації та підвищення врожайності в теплицях // Матеріали Всеукраїнської науково-практичної інтернет-конференції «Молодь в науці: дослідження, проблеми, перспективи (МН-2025)», Вінниця, 15-16 червня 2025 р. URI: https://conferences.vntu.edu.ua/index.php/mn/mn2025/paper/view/23184.uk
dc.identifier.isbn978-617-8163-57-0
dc.identifier.urihttps://ir.lib.vntu.edu.ua//handle/123456789/48241
dc.description.abstractУ праці досліджено механізм утворення конденсату, який сприяє розвитку грибкових захворювань та погіршенню мікроклімату в теплиці. Встановлено діапазони точки роси, що впливають на стабільність мікроклімату (від <13°C — стабільний до >23°C — дуже нестабільний). Розробка та впровадження віртуального датчика точки роси дозволяє значно покращити контроль мікроклімату у теплицях, зменшити утворення конденсату та підвищити ефективність вирощування рослин.uk
dc.description.abstractThe paper investigates the mechanism of condensation formation, which contributes to the development of fungal diseases and deterioration of the microclimate in the greenhouse. The dew point ranges that af ect the stability of the microclimate are established (from <13°C - stable to >23°C - very unstable). The development and implementation of a virtual dew point sensor allows to significantly improve the control of the microclimate in greenhouses, reduce the formation of condensate and increase the ef iciency of plant cultivation. The use of AI and IoT makes the management process more autonomous and cost-ef ective. Process automation allows to increase the temperature delta (from the dew point) from 1°C to 5°C, reducing the risk of condensation.en
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherВНТУuk
dc.relation.ispartofМатеріали Всеукраїнської науково-практичної інтернет-конференції «Молодь в науці: дослідження, проблеми, перспективи (МН-2025)», Вінниця, 15-16 червня 2025 р.uk
dc.relation.urihttps://conferences.vntu.edu.ua/index.php/mn/mn2025/paper/view/23184
dc.subjectIoT у сільському господарствіuk
dc.subjectмікроклімат теплицьuk
dc.subjectточка росиuk
dc.subjectавтоматизація теплицьuk
dc.subjectконтроль вологостіuk
dc.subjectIoT in agricultureen
dc.subjectgreenhouse microclimateen
dc.subjectdew pointen
dc.subjectgreenhouse automationen
dc.subjecthumidity controlen
dc.typeThesis
dc.identifier.udc631.358
dc.relation.referencesХвороби огірків - фото, опис і способи їх лікування | Агро Сіті. Агро Сіті. URL:https://agrocity.ua/uk/hvoroby-ovochevyh-kultur/hvoroby-ogirkiv-foto-opys-i-sposoby-yih-likuvannya/ (дата звернення: 13.02.2025).
dc.relation.referencesGreenhouse environment monitoring and automatic control system based on dew condensation prevention / D. Park et al. 2010 5th international conference on embedded and multimedia computing. 2010. P. 1–5. URL: https://doi.org/10.1109/EMC.2010.5575741.en
dc.relation.referencesPark D.-H., Park J.-W. Wireless sensor network-based greenhouse environment monitoring and automatic control system for dew condensation prevention. Sensors. 2011. Vol. 11, no. 4. P. 3640–3651. URL: https://doi.org/10.3390/s110403640 (date of access: 13.02.2025).en
dc.relation.referencesOmer A. Design Thermal Comfort in Greenhouses Environment. Modern Techniques in Agricultural and Horticultural Sciences. 2021. Vol. 1. URL: https://doi.org/10.53902/MTAHS.2021.01.000501.en
dc.relation.referencesCampen J. B., Bot G. P. A. SE–Structures and Environment: Dehumidification in Greenhouses by Condensation on Finned Pipes. Biosystems Engineering. 2002. Vol. 82, no. 2. P. 177–185. URL: https://doi.org/10.1006/bioe.2002.0058.en
dc.relation.referencesJ. H. M. Thornley and J. France, Mathematical Models in Agriculture: Quantitative Methods for the Plant, Animal and Ecological Sciences, 2nd ed., CABI, 2007, 906 pages. ISBN 085199010X, 9780851990101.en
dc.relation.referencesN. Castilla, Greenhouse Technology and Management, 2nd ed., CABI, 2013, 335 pages. ISBN 1780641036, 9781780641034.en
dc.relation.referencesP. Ponce, A. Molina, P. Cepeda, E. Lugo, and B. MacCleery, Greenhouse Design and Control, 1st ed., CRC Press, 2014, 380 pages. ISBN 9781138026292.en
dc.relation.referencesВіртуальні датчики - METOS на Pessl Instruments. METOS на Pessl Instruments. URL: https://metos.global/ua/virtual-sensors/ (дата звернення: 13.02.2025).uk


Файли в цьому документі

Thumbnail

Даний документ включений в наступну(і) колекцію(ї)

Показати скорочену інформацію