Экспериментальные исследования процессов виброударного обезвоживания влажных дисперсных пищевых отходов
Автор
Севостьянов, И. В.
Севостьянов, І. В.
Sevostyanov, I. V.
Дата
2013-06Metadata
Показати повну інформаціюCollections
- Наукові роботи каф. ГМ [398]
Анотації
В статье приводятся схема экспериментального стенда с гидроимпульсным приводом для виброударного обезвоживания влажных дисперсных пищевых отходов. Представлены графики полученных с помощью стенда экспериментальных зависимостей, в соответствии с которыми предлагаемые способ и оборудование обеспечивают более низкую по сравнению с известными механическими способами обезвоживания конечную влажность отходов – 20 – 25%. У статті приводяться схема експериментального стенда з гідроімпульсним приводом для віброударного зневоднення вологих дисперсних харчових відходів. Представлено графіки отриманих за допомогою стенда експериментальних залежностей, згідно із якими пропоновані спосіб і обладнання забезпечують нижчу у порівнянні з відомими механічними способами зневоднення кінцеву вологість відходів – 20 – 25%. The results of experimental researches aimed at definition of efficiency of the offered method of vibro-blowing dehydration of a damp disperse food waste (coffee slime, beet press, spirit bards) at the stand with a hydraulic pulse drive (GPD) is presented in this article. For receiving and processing experimental data, except the stand the strain-measuring sensors of pressure and moving, analogue-digitizer, personal computer, software package LGraph2 and methods of probability theory have been used. As a result the experimental dependences of efficiency parameters of vibro-blowing dehydration processes (productivity on the liquid, that was removed from waste, power consumption and final humidity of waste) on loading parameters (amplitude and frequency of fluctuations of stand vibro-table, the maximum pressure in hydrocylinder GPD and average speed of the pallet with waste) have been received. By means of the given dependences it is established, that the offered method in comparison with other known mechanical methods provides essentially lower final humidity of waste (20 - 24% vs 30 - 76%), in comparison with electrolytic and thermal methods it is much less power-consuming, and in comparison with chemical and biological methods it is more productive and less material- consuming in realization. Use of the offered method and the equipment at the food-processing industry enterprises will allow to solve a pressing problem of recycling of their damp disperse waste, simultaneously reducing negative influence on the nature and receiving of the valuable additions to agricultural forages or high-calorific fuel.
URI:
http://ir.lib.vntu.edu.ua/handle/123456789/15256