dc.contributor.author | Берник, І. М. | uk |
dc.contributor.author | Коц, І. В. | uk |
dc.contributor.author | Bernyk, I. | en |
dc.contributor.author | Kots, I. | en |
dc.date.accessioned | 2021-11-12T08:01:40Z | |
dc.date.available | 2021-11-12T08:01:40Z | |
dc.date.issued | 2019 | |
dc.identifier.citation | Берник І. М. Вибір алгоритму управління процесом баротермічної обробки харчової сировини в тепловій камері з аеродинамічним нагріванням [Текст] / І. М. Берник, І. В. Коц // Продовольчі ресурси. – 2019. – № 13. – С. 14-22. | uk |
dc.identifier.uri | http://ir.lib.vntu.edu.ua//handle/123456789/33915 | |
dc.description.abstract | Однією з основних виробничих витрат при реалізації технологічного процесу
баротермічної обробки харчової сировини є енергетичні витрати. Теплові технологічні
процеси оброблення під надлишковим тиском і необхідною температурою харчової
сировини є одними з найбільш енергоємних етапів, при яких споживається понад 60 % від
загальної кількості енерговитрат. В статті пропонується аналіз алгоритмів управління
технологічними процесами баротермічної обробки харчової сировини в тепловій камері з
аеродинамічним нагрівачем роторного типу. Автоматична система управління
підтримує задані параметри пароповітряного середовища в теплових камерах шляхом
регулювання частоти обертів ротора аеродинамічного нагрівача та управління
дистанційно керованою жалюзійною граткою, яка регулює поперечний переріз
всмоктуючого повітропроводу аеродинамічного нагрівача. Розроблено алгоритми для
регулювання та підтримання заданих параметрів пароповітряного середовища:
дросельний, якісний, комбінований. При дросельному регулюванні прохідний отвір
жалюзійних ґраток закривається рядом приводних лопаток, які при цьому накладаються
одна на одну. Якісний алгоритм забезпечує регулювання температури зміною частоти
обертання двигуна. Алгоритм забезпечує програмне формування профілю температури в
період нагрівання, ізотермічної витримки і охолодження. Комбінований алгоритм
програмного регулювання поєднує елементи дросельного і якісного управління. В першому
варіанті шляхом пошуку максимально можливого кута відкриття жалюзійних граток за
відсутності перевантаження за струмом асинхронного двигуна. В іншому – шляхом
регулювання частоти обертання роторних нагрівачів максимально допустимим струмом
двигуна. Складено блок-схеми алгоритмів послідовного управління технологічними
етапами баротермічної обробки. Зменшення енерговитрат досягається шляхом
оптимізації роботи приводу за допомогою регулювання швидкості обертання ротора
аеродинамічного нагрівача роторного типу. | uk |
dc.description.abstract | One of the main production costs in the implementation of the technological process of
barothermal processing of food raw materials is energy costs. Thermal technological processes
of processing under excess pressure and the required temperature of food raw materials are one
of the most energy-intensive stages, in which more than 60% of the total amount of energy
consumption is consumed. In the article the analysis of algorithms for control of technological
processes of barothermal processing of food raw materials in a thermal chamber with an
aerodynamic rotor-type heater is offered. The automatic control system maintains the set
parameters of the steam-air environment in the thermal chambers by adjusting the rotation
speed of the rotor of the aerodynamic heater and controlling the remote-controlled louvre
lattice, which regulates the cross-section of the suction duct of the aerodynamic heater.
Algorithms for regulation and maintenance of the set parameters of the steam-air environment
are developed: throttle, high-quality, combined. At throttle adjustment the aperture opening of
louver lattices is closed by a number of drive blades which thus are superimposed on each other.
The qualitative algorithm provides temperature control by varying the engine speed. The
algorithm provides software formation of the temperature profile during heating, isothermal
holding and cooling. The combined algorithm of software regulation combines the elements of
throttle and quality control. In the first embodiment, by finding the maximum possible opening
angle of the louvre lattices in the absence of overcurrent induction motor. In another, by
adjusting the rotational speed of the rotary heaters, the maximum allowable motor current. The
block diagrams of algorithms for sequential control of technological stages of barothermal
treatment are drawn up. Reduction of energy consumption is achieved by optimizing the
operation of the actuator by adjusting the rotor speed of the aerodynamic rotor type heater.
Keywords: barothermal treatment, thermal chamber, aerodynamic rotary heater, control
algorithm, steam-air environment, food raw materials. | en |
dc.language.iso | uk_UA | uk_UA |
dc.publisher | Інститут продовольчих ресурсів | uk |
dc.relation.ispartof | Продовольчі ресурси. № 13 : 14-22. | uk |
dc.relation.uri | http://iprkyiv.com/index.php/76-fakhovyi-zbirnyk/arkhiv-nomeriv/pr-2019-13/1073-prodovol-chi-resursi-2019-rik-vipusk-13-stattya-01 | |
dc.subject | баротермічна обробка | uk |
dc.subject | теплова камера | uk |
dc.subject | аеродинамічний нагрівач роторного типу | uk |
dc.subject | алгоритм управління | uk |
dc.subject | пароповітряне середовище | uk |
dc.subject | харчова сировина / barothermal treatment | uk |
dc.subject | thermal chamber | uk |
dc.subject | aerodynamic rotary heater | uk |
dc.subject | control algorithm | uk |
dc.subject | steam-air environmen | uk |
dc.title | Вибір алгоритму управління процесом баротермічної обробки харчової сировини в тепловій камері з аеродинамічним нагріванням | uk |
dc.title.alternative | Selection of the algorithm of the management of the barotermic processing of food raw material in the thermal camera with aerodynamic heating | en |
dc.type | Article | |
dc.identifier.udc | 66.046.8 (088.8) | |
dc.identifier.doi | https://doi.org/10.31073/foodresources2019-13-01 | |