Показати скорочену інформацію

dc.contributor.authorЄпіфанова, І. Ю.uk
dc.contributor.authorДжеджула, В. В.uk
dc.contributor.authorYepifanova, I.en
dc.contributor.authorDzhedzhula, V.en
dc.date.accessioned2021-01-29T10:34:39Z
dc.date.available2021-01-29T10:34:39Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.citationЄпіфанова І. Ю. Методологія оцінювання інноваційного потенціалу підприємств [Електронний ресурс] / І. Ю. Епіфанова, В. В. Джеджула // Agricultural and Resource Economics. – 2020. – № 6(3). – C. 171-190. – Режим доступу: https://are-journal.com/are/article/view/343.uk
dc.identifier.issn2414-584X
dc.identifier.urihttp://ir.lib.vntu.edu.ua//handle/123456789/31202
dc.description.abstractМетою цієї статті є формування методології оцінювання інноваційного потенціалу підприємств сільськогосподарського машинобудування за використання функції бажаності Харрінгтона. Методологічною основою роботи є загальнонаукові та спеціальні методи економічної теорії, теорії управління. У роботі використано абстрактно-логічний метод – для логічного формування основних аспектів і висновків дослідження; методи математичного моделювання, зокрема експертні та метод Харрінгтона – для оцінювання рівня інноваційного потенціалу підприємств. Узагальнено підходи до визначення сутності та складових частин інноваційного потенціалу. Систематизовано показники, які визначають інноваційний потенціал. Запропоновано науково-методологічний підхід до оцінювання рівня інноваційного потенціалу на основі критерію Харрінгтона, що дозволяє узагальнити різнопланові критерії та фактори, які визначають інноваційний потенціал підприємства, перевести їх у безрозмірну шкалу та обчислити критерій бажаності – рівень інноваційного потенціалу. Запропоновано градацію значень функції бажаності залежно від значень функції. Здійснено оцінку інноваційного потенціалу підприємств сільськогосподарського машинобудування Вінницької та Хмельницької області за запропонованою методикою. Наукова новизна роботи полягає в удосконаленні науково-методологічного підходу до оцінювання рівня інноваційного потенціалу, який, на відміну від наявних підходів, передбачає визначення інноваційного потенціалу як узагальненого коефіцієнта бажаності, що залежить від кадрового, фінансово-економічного та науково-технічного потенціалів із урахуванням їхнього взаємного впливу. Результати дослідження дозволяють більш комплексно оцінити рівень інноваційного потенціалу підприємства та виявити напрями його зростання при формуванні джерел фінансового забезпечення інноваційної діяльності.uk
dc.description.abstractThe purpose of this article is to form a methodology for assessing the innovative potential of agricultural engineering enterprises using the Harrington`s desirability function. The general scientific and special methods of economic theory and management theory are methodological basis of the work. The paper uses an abstract-logical method – for the logical formation of the main aspects and conclusions of the study; methods of mathematical modeling, including expert ones and Harrington`s method – to assess the level of innovation potential of agricultural engineering enterprises. Approaches to defining the essence and components of innovation potential are generalized. Indicators to determine the innovation potential are systematized. The scientific-and-methodological approach to assessing the level of innovation potential based on the generalized Harrington`s criterion is proposed, which allows generalizing various criteria and factors that determine the innovation potential of the enterprise, transfer them into a dimensionless scale and calculate the criterion of desirability – the level of innovation potential. The gradation of values of the desirability function depending on the values of the function is proposed. The innovative potential of agricultural engineering enterprises of Vinnytsia and Khmelnytsky regions was assessed according to the proposed method. The scientific novelty of the work is in improving the scientific-and-methodological approach to assessing the level of innovation potential, which, unlike existing approaches, involves the definition of innovation potential as a generalized coefficient of desirability, which depends on human, financial, economic, scientific-and-technical potential, taking into account their mutual influence. The results of the study allow a more comprehensive assessment of the level of innovation potential of the enterprise and identifying areas of its growth in the formation of sources of financial support for innovation.en
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherІнститут східноєвропейських досліджень і дорадництваuk
dc.relation.ispartofAgricultural and Resource Economics. № 6(3) : 171-190.en
dc.relation.urihttps://are-journal.com/are/article/view/343
dc.subjectinnovation capabilityen
dc.subjectdesirability coefficienten
dc.subjectHarrington`s functionen
dc.subjecthuman resourcesen
dc.subjectscientific and technical potentialen
dc.subjectfinancial and economic potentialen
dc.subjectінноваційна спроможністьuk
dc.subjectкоефіцієнт бажаностіuk
dc.subjectфункція Гаррінгтонаuk
dc.subjectлюдські ресурсиuk
dc.subjectнауково-технічний потенціалuk
dc.subjectфінансово-економічний потенціалuk
dc.titleМетодологія оцінювання інноваційного потенціалу підприємствuk
dc.title.alternativeMethodology of evaluation of innovative potential of enterprisesen
dc.typeArticle
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.51599/are.2020.06.03.10


Файли в цьому документі

Thumbnail

Даний документ включений в наступну(і) колекцію(ї)

Показати скорочену інформацію