• English
    • українська
  • English 
    • English
    • українська
  • Login
View Item 
  • Frontpage
  • Періодичні видання ВНТУ
  • Вісник Вінницького політехнічного інституту
  • Вісник Вінницького політехнічного інституту. 2021. № 2
  • View Item
  • Frontpage
  • Періодичні видання ВНТУ
  • Вісник Вінницького політехнічного інституту
  • Вісник Вінницького політехнічного інституту. 2021. № 2
  • View Item
Сайт інституційного репозитарію ВНТУ містить роботи, матеріали та файли, які були розміщені докторантами, аспірантами та студентами Вінницького Національного Технічного Університету. Для розширення функцій сайту рекомендується увімкнути JavaScript.

Аналіз характеристик та обгрунтування індексів рослинності

Author
Білинський, Й. Й.
Книш, Б. П.
Билинский, И. И.
Кныш, Б. П.
Bilynskyi, Yo. Yo.
Knysh, B. P.
Date
2021
Metadata
Show full item record
Collections
  • Вісник Вінницького політехнічного інституту. 2021. № 2 [17]
  • Наукові роботи каф. ЗФ [242]
Abstract
Проведено аналіз літературних джерел, виділено використовувані в дослідженнях індекси контролю параметрів рослинності (індекси рослинності). До таких параметрів варто віднести наявність хлорофілу, вміст води, ефективність використання світла, наявність азоту, вуглецю та листових пігментів. Контроль наявності хлорофілу здійснюється за допомогою диференційного вегетаційного індексу, індексу глобального моніторингу довкілля, інфрачервоного вегетаційного індексу, модифікованого простого співвідношення, модифікованого ґрунтового вегетаційного індексу 2, нелінійного індексу, нормалізованого диференційного вегетаційного індексу, оптимізованого вегетаційного індексу ґрунту, перенормалізованого диференційного вегетаційного індексу, вегетаційного індексу ґрунту, простого співвідношення тощо. Контроль вмісту води здійснюється за допомогою індексу вологості, нормалізованого диференційного інфрачервоного індексу, нормалізованого диференційного індексу води, нормалізованого багатосмугового індексу посухи, індексу діапазону води. Контроль ефективності використання світла здійснюється за допомогою індексу фотохімічного відбиття, структурного інтенсивного індексу пігменту, індексу коефіцієнта червоного та зеленого спектрів. Контроль наявності азоту здійснюється за допомогою нормалізованого диференційного індексу азоту. Контроль наявності вуглецю здійснюється за допомогою індексу поглинання целюлози, індексу поглинання целюлози та лігніну, нормалізованого диференційного індексу, індексу відбиття старіння рослин. Контроль наявності листових пігментів здійснюється за допомогою індексу відбиття антоціаніну 1, індексу відбиття антоціаніну 2, індексу відбиття каротиноїду 1, індексу відбиття каротиноїду 2. Описано особливості розглянутих індексів рослинності, наведено формули їхнього обчислення та основні характеристики.
 
Проведен анализ литературных источников, выделены применяемые в исследованиях индексы контроля параметров растительности. К таким параметрам следует отнести наличие хлорофилла, содержание воды, эффективность использования света, наличие азота, углерода и листовых пигментов. Контроль наличия хлорофилла осуществляется с помощью дифференциального вегетационного индекса, индекса глобального мониторинга окружающей среды, инфракрасного вегетационного индекса, модифицированного простого соотношения, модифицированного почвенного вегетационного индекса 2, нелинейного индекса, нормализованного дифференциального вегетационного индекса, оптимизированного вегетационного индекса почвы, перенормализованого дифференциального вегетационного индекса, вегетационного индекса почвы, простого соотношения и тому подобное. Контроль содержания воды осуществляется с помощью индекса влажности, нормализованного дифференциального инфракрасного индекса, нормализованного дифференциального индекса воды, нормализованного многополосного индекса засухи, индекса диапазона воды. Контроль эффективности использования света осуществляется с помощью индекса фотохимического отражения, структурного интенсивного индекса пигмента, индекса коэффициента красного и зеленого спектров. Контроль наличия азота осуществляется с помощью нормализованного дифференциального индекса азота. Контроль наличия углерода осуществляется с помощью индекса поглощения целлюлозы, индекса поглощения целлюлозы и лигнина, нормализованного дифференциального индекса, индекса отражения старения растений. Контроль наличия листовых пигментов осуществляется с помощью индекса отражения антоцианина 1, индекса отражения антоцианина 2, индекса отражения каротиноида 1, индекса отражения каротиноида 2. Описаны особенности рассмотренных индексов растительности, приведены формулы для их вычисления и основные характеристики.
 
In this article there has been given the analyzing of non-fiction sources in order to find out the popular indexes of the vegetable control parameters. There are such parameters as chlorophyll presence, water containing, the efficiency of a light use, nitrogen and carbon presence, foliage pigmentation. The chlorophyll presence control is conducted by such indexes as the difference vegetation index, the global environmental monitoring index, the infrared percentage vegetation index, the modified simple ratio, the modified Soil adjusted vegetation index 2, the non-linear index, the normalized difference vegetation index, the optimized soil adjusted vegetation index, the renormalized difference vegetation index, the soil adjusted vegetation index, the simple ratio etc. The control of water content can be based on the moisture stress index, the normalized difference infrared index, the normalized difference water index, the normalized multi-band drought index, the water band index. There is the photochemical reflectance index, the structure insensitive pigment index, the red green ratio index for the efficiency control of the light use. The nitrogen presence is controlled by the normalized differential nitrogen index. The carbon presence can be detected by the implementing of cellulose absorption index, the lignin cellulose absorption index, the normalized difference lignin index, the plant senescence reflectance index. The foliage pigmentations can be controlled by the means of the anthocyanin reflectance index 1, the anthocyanin reflectance index 2, the carotenoid reflectance index 1, and the carotenoid reflectance index 2. The specificity of the presented indexes is described; the calculation formulas and its main straits are proposed
 
URI:
http://ir.lib.vntu.edu.ua//handle/123456789/33098
View/Open
85261.pdf (334.8Kb)

Institutional Repository

FrontpageSearchHelpContact UsAbout Us

University Resources

JetIQLibrary websiteUniversity websiteE-catalog of VNTU

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypePublisherLanguageUdcISSNPublicationDOIThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypePublisherLanguageUdcISSNPublicationDOI

My Account

LoginRegister

Statistics

View Usage Statistics

ISSN 2413-6360 | Frontpage | Send Feedback | Help | Contact Us | About Us
© 2016 Vinnytsia National Technical University | Extra plugins code by VNTU Linuxoids | Powered by DSpace
Працює за підтримки 
НТБ ВНТУ