dc.contributor.author | Паришкура, Ю. | uk |
dc.contributor.author | Нестеров, О. | uk |
dc.contributor.author | Підлужняк, О. І. | uk |
dc.contributor.author | Іванюта, Н. | uk |
dc.date.accessioned | 2024-08-16T11:57:11Z | |
dc.date.available | 2024-08-16T11:57:11Z | |
dc.date.issued | 2024 | |
dc.identifier.citation | Парашкура Ю., Нестеров О., Підлужняк О. І., Іванюта Н. Знання основ раціонального харчування для майбутніх фахівців фізичної культури та спорту. Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Педагогічні науки. 2024. № 2(61). С. 10-14. DOI: https://doi.org/10.32689/maup.ped.2024.2.2. | uk |
dc.identifier.uri | https://ir.lib.vntu.edu.ua//handle/123456789/43132 | |
dc.description.abstract | The work aims to update knowledge about rational nutrition for future specialists in Physical Culture and Sports in the
process of mastering the educational component “Sports Nutrition”. Important aspects for applicants of the first level of
higher education are familiarization with the main components of food products, their importance for human health; the basics
of rational nutrition, features of sports nutrition; the effect of food additives on the body and human health; diseases that arise
from unbalanced nutrition; the specifics of nutrition of athletes at different stages of the training process and improvement.
The main tasks are: determining the place of nutrition in sports and fitness; gaining knowledge of the basic principles and
objectives of sports nutrition, nutrition system, additional sports nutrition, and pharmacological agents. Studying the basics
of rational nutrition and features of a balanced diet for athletes, depending on the level of training, classification, and stage of
training, is an important stage in the training of bachelors majoring in 017 Physical Culture and Sports.
Objective of the work. To summarize information about the basics of rational nutrition for future specialists in physical
education and sports, which will expand their knowledge in the field.
Methodology. Theoretical foundations of physiology, biochemistry and nutrition hygiene. Fundamentals of rational and
balanced nutrition.
Research task. Study of literary sources and their analysis, synthesis, comparison and contrast, interpretation,
generalization, and updating.
The scientific novelty of the study is to reveal the urgency of issues related to understanding the importance of knowledge
about the basics of rational nutrition of athletes and the actualization of this knowledge for future specialists in Physical
culture and sports.
Conclusions. A healthy diet is key to achieving success in sports and fitness. It provides energy for training, promotes
recovery from physical activity, and improves the overall physical condition and health of athletes.
The diet should contain an optimal balance of proteins, fats, and carbohydrates. Proteins help repair and build muscle
tissue, fats provide energy and nourish cells, and carbohydrates are the main source of fuel for the brain and muscles.
It is important for future Physical culture and sports professionals to be able to carefully plan a diet before, during, and
after training for their students or clients | en |
dc.description.abstract | а спорту у процесі опанування освітнього компонента «Спортивне харчування». Важливими аспектами для здобувачів І рівня вищої освіти є ознайомлення із основними складовими харчових продуктів, їх значенням для здоров’я
людини; основами раціонального харчування, особливостями спортивного харчування; впливом харчових добавок на
організм і здоров’я людини; захворюваннями, які виникають внаслідок незбалансованого харчування; специфікою харчування атлетів на різних етапах навчально-тренувального процесу та вдосконалення. Де основними завданнями є:
визначення місця харчування у спорті та фітнесі; набуття знань про основні положення та завдання спортивного
харчування, систему харчування, додаткового харчування, фармакологічних засобів.
Вивчення основ раціонального харчування та особливостей збалансованого харчування атлетів у залежності від
рівня тренованості, класифікації та етапу підготовки є важливим етапом підготовки бакалаврів спеціальності
017 Фізична культура та спорт.
Мета роботи. Узагальнити відомості про основи раціонального харчування для майбутніх фахівців Фізичної культури та спорту, шо розширить їх знання у галузі.
Методологія. Теоретичні основи фізіології, біохімії та гігієни харчування. Основи раціонального та збалансованого харчування.
Завдання дослідження. Вивчення літературних джерел і їх аналіз, синтез, узагальнення, актуалізація.
Наукова новизна дослідження полягає у розкритті нагальності питань, що пов’язані із розумінням важливості
знань про основи раціонального харчування атлетів та актуалізація цих знань для майбутніх фахівців Фізичної культури і спорту.
Висновки. Раціональне харчування є ключовим елементом для досягнення успіху у спорті та фітнесі. Воно забезпечує енергію для тренувань, сприяє відновленню після фізичного навантаження і покращує загальний фізичний стан
та підтримує стан здоров’я атлетів.
Раціон повинен містити оптимальний баланс білків, жирів та вуглеводів. Білки допомагають відновлювати та
будувати м’язову тканину, жири забезпечують енергію та живлять клітини, а вуглеводи є головним джерелом палива для мозку та м’язів.
Майбутнім фахівцям Фізичної культури та спорту важливо вміти ретельно планувати раціон перед, під час та
після тренування для своїх учнів або клієнтів | uk |
dc.language.iso | uk_UA | uk_UA |
dc.publisher | Міжрегіональна Академія Управління персоналом | uk |
dc.relation.ispartof | Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. № 2(61) : 10-14. | uk |
dc.relation.ispartofseries | Педагогічні науки | uk |
dc.subject | основи раціонально харчування | uk |
dc.subject | знання про раціональне харчування | uk |
dc.subject | здобувачі освіти | uk |
dc.subject | спортивне харчування | uk |
dc.subject | навчання | uk |
dc.subject | basics of nutrition | en |
dc.subject | knowledge about nutrition | en |
dc.subject | students | en |
dc.subject | sports nutrition | en |
dc.subject | training | en |
dc.subject | fitness nutrition | en |
dc.subject | sodium nutrition | en |
dc.title | Знання основ раціонального харчування для майбутніх фахівців фізичної культури та спорту | uk |
dc.title.alternative | Knowledge of the basics of rational nutrition for future specialists in physical culture and sports | en |
dc.type | Article | |
dc.identifier.udc | 378.016:664.162.8:[37.091.12:796-051 | |
dc.identifier.doi | https://doi.org/10.32689/maup.ped.2024.2.2 | |
dc.identifier.orcid | https://orcid.org/0000-0002-8777-1726 | |
dc.identifier.orcid | https://orcid.org/0000-0001-5016-6314 | |
dc.identifier.orcid | https://orcid.org/0000-0002-7904-3761 | |
dc.identifier.orcid | https://orcid.org/0000-0001-7362-9617 | |