Показати скорочену інформацію

dc.contributor.authorПаришкура, Ю.uk
dc.contributor.authorНестеров, О.uk
dc.contributor.authorПідлужняк, О. І.uk
dc.contributor.authorІванюта, Н.uk
dc.date.accessioned2024-08-16T11:57:11Z
dc.date.available2024-08-16T11:57:11Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.citationПарашкура Ю., Нестеров О., Підлужняк О. І., Іванюта Н. Знання основ раціонального харчування для майбутніх фахівців фізичної культури та спорту. Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Педагогічні науки. 2024. № 2(61). С. 10-14. DOI: https://doi.org/10.32689/maup.ped.2024.2.2.uk
dc.identifier.urihttps://ir.lib.vntu.edu.ua//handle/123456789/43132
dc.description.abstractThe work aims to update knowledge about rational nutrition for future specialists in Physical Culture and Sports in the process of mastering the educational component “Sports Nutrition”. Important aspects for applicants of the first level of higher education are familiarization with the main components of food products, their importance for human health; the basics of rational nutrition, features of sports nutrition; the effect of food additives on the body and human health; diseases that arise from unbalanced nutrition; the specifics of nutrition of athletes at different stages of the training process and improvement. The main tasks are: determining the place of nutrition in sports and fitness; gaining knowledge of the basic principles and objectives of sports nutrition, nutrition system, additional sports nutrition, and pharmacological agents. Studying the basics of rational nutrition and features of a balanced diet for athletes, depending on the level of training, classification, and stage of training, is an important stage in the training of bachelors majoring in 017 Physical Culture and Sports. Objective of the work. To summarize information about the basics of rational nutrition for future specialists in physical education and sports, which will expand their knowledge in the field. Methodology. Theoretical foundations of physiology, biochemistry and nutrition hygiene. Fundamentals of rational and balanced nutrition. Research task. Study of literary sources and their analysis, synthesis, comparison and contrast, interpretation, generalization, and updating. The scientific novelty of the study is to reveal the urgency of issues related to understanding the importance of knowledge about the basics of rational nutrition of athletes and the actualization of this knowledge for future specialists in Physical culture and sports. Conclusions. A healthy diet is key to achieving success in sports and fitness. It provides energy for training, promotes recovery from physical activity, and improves the overall physical condition and health of athletes. The diet should contain an optimal balance of proteins, fats, and carbohydrates. Proteins help repair and build muscle tissue, fats provide energy and nourish cells, and carbohydrates are the main source of fuel for the brain and muscles. It is important for future Physical culture and sports professionals to be able to carefully plan a diet before, during, and after training for their students or clientsen
dc.description.abstractа спорту у процесі опанування освітнього компонента «Спортивне харчування». Важливими аспектами для здобувачів І рівня вищої освіти є ознайомлення із основними складовими харчових продуктів, їх значенням для здоров’я людини; основами раціонального харчування, особливостями спортивного харчування; впливом харчових добавок на організм і здоров’я людини; захворюваннями, які виникають внаслідок незбалансованого харчування; специфікою харчування атлетів на різних етапах навчально-тренувального процесу та вдосконалення. Де основними завданнями є: визначення місця харчування у спорті та фітнесі; набуття знань про основні положення та завдання спортивного харчування, систему харчування, додаткового харчування, фармакологічних засобів. Вивчення основ раціонального харчування та особливостей збалансованого харчування атлетів у залежності від рівня тренованості, класифікації та етапу підготовки є важливим етапом підготовки бакалаврів спеціальності 017 Фізична культура та спорт. Мета роботи. Узагальнити відомості про основи раціонального харчування для майбутніх фахівців Фізичної культури та спорту, шо розширить їх знання у галузі. Методологія. Теоретичні основи фізіології, біохімії та гігієни харчування. Основи раціонального та збалансованого харчування. Завдання дослідження. Вивчення літературних джерел і їх аналіз, синтез, узагальнення, актуалізація. Наукова новизна дослідження полягає у розкритті нагальності питань, що пов’язані із розумінням важливості знань про основи раціонального харчування атлетів та актуалізація цих знань для майбутніх фахівців Фізичної культури і спорту. Висновки. Раціональне харчування є ключовим елементом для досягнення успіху у спорті та фітнесі. Воно забезпечує енергію для тренувань, сприяє відновленню після фізичного навантаження і покращує загальний фізичний стан та підтримує стан здоров’я атлетів. Раціон повинен містити оптимальний баланс білків, жирів та вуглеводів. Білки допомагають відновлювати та будувати м’язову тканину, жири забезпечують енергію та живлять клітини, а вуглеводи є головним джерелом палива для мозку та м’язів. Майбутнім фахівцям Фізичної культури та спорту важливо вміти ретельно планувати раціон перед, під час та після тренування для своїх учнів або клієнтівuk
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherМіжрегіональна Академія Управління персоналомuk
dc.relation.ispartofНаукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. № 2(61) : 10-14.uk
dc.relation.ispartofseriesПедагогічні наукиuk
dc.subjectоснови раціонально харчуванняuk
dc.subjectзнання про раціональне харчуванняuk
dc.subjectздобувачі освітиuk
dc.subjectспортивне харчуванняuk
dc.subjectнавчанняuk
dc.subjectbasics of nutritionen
dc.subjectknowledge about nutritionen
dc.subjectstudentsen
dc.subjectsports nutritionen
dc.subjecttrainingen
dc.subjectfitness nutritionen
dc.subjectsodium nutritionen
dc.titleЗнання основ раціонального харчування для майбутніх фахівців фізичної культури та спортуuk
dc.title.alternativeKnowledge of the basics of rational nutrition for future specialists in physical culture and sportsen
dc.typeArticle
dc.identifier.udc378.016:664.162.8:[37.091.12:796-051
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.32689/maup.ped.2024.2.2
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-8777-1726
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-5016-6314
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-7904-3761
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-7362-9617


Файли в цьому документі

Thumbnail

Даний документ включений в наступну(і) колекцію(ї)

Показати скорочену інформацію