Аналіз параметрів мікроклімату для управління теплицею
Author
Суворін, О. І.
Кабачій, В. В.
Кулик, Я. А.
Овчинніков, К. В.
Suvorin, O.
Kabachii, V.
Kulyk, Y.
Ovchynnykov, K.
Date
2025Metadata
Show full item recordCollections
- JetIQ [82]
Abstract
The article reviews the greenhouse as an object of research. The parameters of greenhouse management are analyzed to improve the efficiency of growing crops in a controlled environment.The parameters of the greenhouse microclimate are described, and the optimal conditions for growing and managing the microclimate are determined. Several models of greenhouses by generations are considered. Attention is paid to the analysis of key microclimate parameters, such as temperature, humidity, water vapor pressure, dew point, CO₂ level and illumination (PAR), which affect the agrocyclesand productivity of crops, in particular remontant strawberries. The typical dynamics of changes in these parameters during the day, as well as their relationship with the use of automated devices (heaters, lighting, ventilation, irrigation, fertilizers, etc.) are considered.The main types of greenhouses by generation are identified, depending on the level of technological equipment and automation. The paper analyzes the challenges that accompany the management of greenhouse facilities: high energy costs, lack of qualified personnel, difficulties in maintaining a stable microclimate, moisture condensation, and insufficient understanding of the agrotechnical needs of crops by farmers.The results of the review indicate a significant potential for further development of greenhouse technologies aimed at increasing yields, efficient use of resources and minimizing environmental impact, and optimization for consistent quality products.The conducted research review confirms the relevance of developing an integrated agro-cycle management system in greenhouses. Taking into account the challenges and opportunities outlined inthe article will allow for a more adaptive and sustainable approach to growing crops in a controlled environment.Promising areas of research, including the improvement of automated control systems, have been identified У статті виконується огляд теплиці як об`єкта дослідження. Проведений аналіз параметрів управління теплицями для підвищення ефективності вирощування культур у контрольованому середовищі. Описано параметри мікроклімату теплиці, визначені оптимальні умови вирощування та управління мікрокліматом. Розглянуто декілька моделей теплиць за поколіннями. Приділено увагу аналізу ключових параметрів мікроклімату, таких як температура, вологість, тиск водяної пари, точка роси, рівень CO₂ та освітленість (PAR), що впливають на агроцикли та продуктивність вирощування культур, зокрема ремонтантної полуниці. Розглянуто типову динаміку зміни цих параметрів протягом доби, а також їхній взаємозв`язок з використанням автоматизованих пристроїв (нагрівачів, освітлення, вентиляції, зрошення, добрив тощо).Визначено основні типи теплиць за поколіннями залежно від рівня технологічного оснащення та автоматизації. У роботі проаналізовано виклики, що супроводжують управління тепличними об`єктами: високу вартість енергоносіїв, нестачу кваліфікованих кадрів, труднощі підтримки сталого мікроклімату, проблему конденсації вологи та недостатнє розуміння агротехнічних потреб культур з боку фермерів. Результати огляду свідчать про значний потенціал подальшого розвитку тепличних технологій, спрямованих на підвищення врожайності, ефективне використання ресурсів і мінімізацію впливу на довкілля, оптимізацію для отримання продукції постійної якості. Проведений огляд досліджень підтверджує актуальність розробки комплексної системи управління агроциклом у теплицях. Урахування викликів та можливостей, зазначених у статті, дозволить сформувати більш адаптивний і стійкий підхід до вирощування культур у контрольованому середовищі. Визначено перспективні напрями досліджень, зокрема вдосконалення систем автоматизованого управління.
URI:
https://ir.lib.vntu.edu.ua//handle/123456789/49637