• English
    • українська
  • українська 
    • English
    • українська
  • Увійти
Дивитися документ 
  • Головна
  • Науково-технічна бібліотека
  • Публікації співробітників бібліотеки
  • JetIQ
  • Дивитися документ
  • Головна
  • Науково-технічна бібліотека
  • Публікації співробітників бібліотеки
  • JetIQ
  • Дивитися документ
Сайт інституційного репозитарію ВНТУ містить роботи, матеріали та файли, які були розміщені докторантами, аспірантами та студентами Вінницького Національного Технічного Університету. Для розширення функцій сайту рекомендується увімкнути JavaScript.

Знання про вплив харчування на біологічний вік у фізичній культурі і спорті

Автор
Пивоваров, А.
Підлужняк, О.
Нікітенко, Є.
Бурлака, В.
Pyvovarov, A.
Pidluzhniak, O.
Nikitenko, Ye.
Burlaka, V.
Дата
2025
Metadata
Показати повну інформацію
Collections
  • JetIQ [246]
Анотації
The article examines biological age as a complex indicator of the physiological state of the body, reflecting its actual functional capacity and degree of wear in comparison to chronological age. Special attention is given to the role of nutrition as one of the key factors influencing the rate of aging. The effects of major nutrients-including antioxidants, omega-3 fatty acids, proteins, carbohydrates, fats, and water-on physiological processes related to aging are analyzed. Criteria and methods for determining biological age are presented, including both functional tests and biochemical indicators. The importance of balanced nutrition in reducing the risk of age-related diseases, preserving physiological functions, and slowing age-related changes is substantiated. Thus, the analysis of nutritional factors affecting biological age is an essential component of professional training in physical culture and sports, as it provides a scientific foundation for making practical decisions in training, rehabilitation, and general wellness practices.
 
У статті розглядається біологічний вік як комплексний показник фізіологічного стану організму, що відображає реальний рівень його функціонування та зношеності в порівнянні з хронологічним віком. Особлива увага приділяється ролі харчування, як одного з ключових чинників, що впливають на темпи старіння. Проаналізовано вплив основних нутрієнтів – антиоксидантів, омега-3 жирних кислот, білків, вуглеводів, жирів і води – на фізіологічні процеси, пов’язані зі старінням. Обґрунтовано значення збалансованого харчування для зниження ризику вікових захворювань, збереження фізіологічних функцій та уповільнення вікових змін. Відтак, аналіз харчових чинників у впливі на біологічний вік є важливою складовою професійної підготовки у фізичній культурі і спорті, оскільки забезпечує наукове підґрунтя для прийняття практичних рішень у тренувальному процесі, реабілітації та загальній оздоровчій діяльності.
 
URI:
https://ir.lib.vntu.edu.ua//handle/123456789/49930
Відкрити
187896.pdf (208.8Kb)

Інституційний репозиторій

ГоловнаПошукДовідкаКонтактиПро нас

Ресурси

JetIQСайт бібліотекиСайт університетаЕлектронний каталог ВНТУ

Перегляд

Всі архівиСпільноти та колекціїЗа датою публікаціїАвторамиНазвамиТемамиТипВидавництвоМоваУДКISSNВидання, що міститьDOIЦя колекціяЗа датою публікаціїАвторамиНазвамиТемамиТипВидавництвоМоваУДКISSNВидання, що міститьDOI

Мій обліковий запис

ВхідРеєстрація

Статистика

View Usage Statistics

ISSN 2413-6360 | Головна | Відправити відгук | Довідка | Контакти | Про нас
© 2016 Vinnytsia National Technical University | Extra plugins code by VNTU Linuxoids | Powered by DSpace
Працює за підтримки 
НТБ ВНТУ