Показати скорочену інформацію

dc.contributor.authorПивоваров, А.uk
dc.contributor.authorПідлужняк, О.uk
dc.contributor.authorНікітенко, Є.uk
dc.contributor.authorБурлака, В.uk
dc.contributor.authorPyvovarov, A.uk
dc.contributor.authorPidluzhniak, O.uk
dc.contributor.authorNikitenko, Ye.uk
dc.contributor.authorBurlaka, V.uk
dc.date.accessioned2025-11-05T12:06:01Z
dc.date.available2025-11-05T12:06:01Z
dc.date.issued2025uk
dc.identifier.citationПивоваров А., Підлужняк О., Нікітенко Є., Бурлака В. Знання про вплив харчування на біологічний вік у фізичній культурі і спорті // Вісник Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка. 2025. №. 33 (189). С. 74-79. URI: https://visnyk.chnpu.edu.ua/index.php/visnyk/article/view/932/980.uk
dc.identifier.issn2518-7465uk
dc.identifier.urihttps://ir.lib.vntu.edu.ua//handle/123456789/49930
dc.description.abstractThe article examines biological age as a complex indicator of the physiological state of the body, reflecting its actual functional capacity and degree of wear in comparison to chronological age. Special attention is given to the role of nutrition as one of the key factors influencing the rate of aging. The effects of major nutrients-including antioxidants, omega-3 fatty acids, proteins, carbohydrates, fats, and water-on physiological processes related to aging are analyzed. Criteria and methods for determining biological age are presented, including both functional tests and biochemical indicators. The importance of balanced nutrition in reducing the risk of age-related diseases, preserving physiological functions, and slowing age-related changes is substantiated. Thus, the analysis of nutritional factors affecting biological age is an essential component of professional training in physical culture and sports, as it provides a scientific foundation for making practical decisions in training, rehabilitation, and general wellness practices.en_US
dc.description.abstractУ статті розглядається біологічний вік як комплексний показник фізіологічного стану організму, що відображає реальний рівень його функціонування та зношеності в порівнянні з хронологічним віком. Особлива увага приділяється ролі харчування, як одного з ключових чинників, що впливають на темпи старіння. Проаналізовано вплив основних нутрієнтів – антиоксидантів, омега-3 жирних кислот, білків, вуглеводів, жирів і води – на фізіологічні процеси, пов’язані зі старінням. Обґрунтовано значення збалансованого харчування для зниження ризику вікових захворювань, збереження фізіологічних функцій та уповільнення вікових змін. Відтак, аналіз харчових чинників у впливі на біологічний вік є важливою складовою професійної підготовки у фізичній культурі і спорті, оскільки забезпечує наукове підґрунтя для прийняття практичних рішень у тренувальному процесі, реабілітації та загальній оздоровчій діяльності.uk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherНаціональний університет «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченкаuk
dc.relation.ispartofВісник Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка. №. 33 (189) : 74-79.uk
dc.relation.ispartofseriesПедагогічні наукиuk
dc.subjectбіологічний вікuk
dc.subjectстарінняuk
dc.subjectхарчуванняuk
dc.subjectантиоксидантиuk
dc.subjectнутрієнтиuk
dc.subjectметаболізмuk
dc.subjectздоровестарінняuk
dc.subjectфізіологічніфункціїuk
dc.subjectbiological ageuk
dc.subjectaginguk
dc.subjectnutritionuk
dc.subjectantioxidantsuk
dc.subjectnutrientsuk
dc.subjectmetabolismuk
dc.subjecthealthy aginguk
dc.subjectphysiological functionsuk
dc.titleЗнання про вплив харчування на біологічний вік у фізичній культурі і спортіuk
dc.title.alternativeNutrition and its influence on biological aging in sport and physical cultureen_US
dc.typeArticle, professional native edition
dc.identifier.udc613.2:612.67:796uk
dc.identifier.doihttp://doi.org/10.58407/visnik.253311uk
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-5779-353Xuk
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-7904-3761uk
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0009-0006-5865-8595uk
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0009-0002-8285-7595uk


Файли в цьому документі

Thumbnail

Даний документ включений в наступну(і) колекцію(ї)

Показати скорочену інформацію