dc.contributor.author | Borysiuk, D. | en |
dc.contributor.author | Ivanov, Yu. | en |
dc.contributor.author | Ognevyy, V. | en |
dc.contributor.author | Tverdokhlib, I. | en |
dc.contributor.author | Борисюк, Д. В. | uk |
dc.contributor.author | Іванов, Ю. Ю. | uk |
dc.contributor.author | Огневий, В. О. | uk |
dc.contributor.author | Твердохліб, І. В. | uk |
dc.date.accessioned | 2025-10-10T12:16:35Z | |
dc.date.available | 2025-10-10T12:16:35Z | |
dc.date.issued | 2025 | |
dc.identifier.citation | Борисюк Д. В., Іванов Ю. Ю., Огневий В. О., Твердохліб І. В. Analysis of Methods and Means of Drying of Agricultural Materials // Техніка, енергетика, транпорт АПК. 2025. № 2 (129). № 2. C. 54-62. | uk |
dc.identifier.issn | 2520-6168 | |
dc.identifier.uri | https://ir.lib.vntu.edu.ua//handle/123456789/49773 | |
dc.description.abstract | У більшості сільськогосподарських матеріалів міститься значна кількість води, яка входить до
складу рослинних тканин та є необхідною їх складовою. Однак, надлишок води знижує поживну цінність
сільськогосподарських матеріалів, збільшує витрати на зберігання і транспортування та може
викликати псування внаслідок життєдіяльності різних мікроорганізмів. Щорічно в Україні збирається
значний урожай овочів, фруктів і ягід. Але до споживача з вирощеного урожаю доходить не більше 65%.
Для тривалого збереження плодоовочевої сировини та інших сільськогосподарських матеріалів
необхідна спеціальна обробка з метою запобігання її псування. Одним з видів такої обробки є сушіння.
Зберігання продуктів шляхом сушіння – це один із методів, відомих з давніх часів. Існує багато
сільськогосподарських продуктів, в яких сушіння відбувається спонтанно в природі. У сучасних умовах
механізація та інтенсивне використання енергії в харчовій та сільськогосподарській галузях також
застосовуються до процесів сушіння. У найкоротшому вираженні процес сушіння може бути
визначений як видалення води з твердих речовин.
У даній статті проведено аналіз методів та засобів сушіння сільськогосподарських
матеріалів та запропоновано їх класифікацію для подальшої реалізації на практиці найбільш
ефективного з енергетичної точки зору методу сушіння. Аналіз існуючих методів і засобів сушіння
сільськогосподарських матеріалів дав змогу визначити недоліки процесу сушіння, що в майбутньому
дасть змогу розробити перспективні шляхи удосконаленої технології сушіння.
Враховуючи те, що розробка технічних рішень, спрямованих на інтенсифікацію та енергозбереження
технологічного процесу сушіння є актуальною науково-технічною задачею галузі агропромислового
виробництва в Україні, на основі узагальнення літературних даних співавторами статті розроблено два шляхи
інтенсифікації процесу сушіння сільськогосподарських матеріалів: удосконалення засобів сушіння
сільськогосподарських матеріалів та удосконалення методів сушіння сільськогосподарських матеріалів. | uk |
dc.description.abstract | Most agricultural materials contain a significant amount of water, which is part of plant tissues and
is their necessary component. However, excess water reduces the nutritional value of agricultural materials,
increases storage and transportation costs, and can cause spoilage due to the activity of various
microorganisms. Every year, Ukraine harvests a significant harvest of vegetables, fruits, and berries. But no
more than 65% of the grown crop reaches the consumer. For long-term preservation of fruit and vegetable
raw materials and other agricultural materials, special processing is necessary to prevent their spoilage. One
type of such processing is drying.
Preserving products by drying is one of the methods known since ancient times. There are many
agricultural products in which drying occurs spontaneously in nature. In modern conditions, mechanization
and intensive use of energy in the food and agricultural industries are also applied to drying processes. In the
shortest terms, the drying process can be defined as the removal of water from solids.
An analysis of methods and means of drying of agricultural materials and their classification for
further implementation in practice of the most energy-efficient drying method is carried out in this article. The
analysis of existing methods and means of drying of agricultural materials made it possible to identify the
shortcomings of the drying process, which in the future will allow developing promising ways of improved
drying technology.
Considering that the development of technical solutions aimed at intensification and energy saving of
the drying technological process is an urgent scientific and technical task of the agro-industrial production
sector in Ukraine, based on the generalization of literature data, the co-authors of the article developed two
ways to intensify the drying process of agricultural materials: improving the means of drying of agricultural
materials and improving the methods of drying of agricultural materials. | en |
dc.language.iso | en_US | en_US |
dc.publisher | Вінницький національний аграрний університет | uk |
dc.relation.ispartof | Техніка, енергетика, транпорт АПК. № 2 (129). № 2 : 54-62. | uk |
dc.relation.ispartof | Техніка, енергетика, транпорт АПК. № 2 (129). № 2 : 54-62. | uk |
dc.subject | drying of agricultural materials | en |
dc.subject | drying methods | en |
dc.subject | drying means | en |
dc.subject | humidity | en |
dc.subject | moisture evaporation | en |
dc.subject | heated surface | en |
dc.subject | technological process | en |
dc.subject | intensification of the drying process | en |
dc.subject | сушіння сільськогосподарських матеріалів | en |
dc.subject | методи сушіння | uk |
dc.subject | засоби сушіння | uk |
dc.subject | вологість | uk |
dc.subject | випаровування вологи | uk |
dc.subject | нагріта поверхня | uk |
dc.subject | технологічний процес | uk |
dc.subject | інтенсифікація процесу сушіння | uk |
dc.title | Analysis of Methods and Means of Drying of Agricultural Materials | en |
dc.title.alternative | Аналіз методів і засобів сушіння сільськогосподарських матеріалів | uk |
dc.type | Article, professional native edition | |
dc.type | Article | |
dc.identifier.udc | 631.3 | |
dc.identifier.doi | https://doi.org/10.37128/2520-6168-2025-2-7 | |